Çoklu organ yetmezliği nedeniyle yaşamını yitiren Cumhuriyet Gazetesi yazarı Cüneyt Arcayürek’in cenazesi bugün öğle namazına müteakiben kılındı.

Maltepe Camii’nde kılınan cenaze namazına Cüneyt Arcayürek’in eşi Esin Arcayürek, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmesi Can Dündar, CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal, CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner, CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, CHP Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal, CHP İstanbul Milletvekili Kadri Enis Berberoğlu, T24 yazarlarından Hasan Cemal, gazeteci Altan Öymen ve çok sayıda gazeteci ve siyasetçi katıldı. Cenaze namazına sonradan gelen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Cüneyt Arcayürek’in eşi Esin Arcayürek’e baş sağlığı diledikten sonra CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal bir müddet aralarında sohbet etti. Cenazeye katılanlar Cüneyt Arcayürek ile ilgili düşüncelerini aktardı.

BAYKAL: CÜNEYT ARCAYÜREK ‘SON MOHİKANDI’

CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal, Cumhuriyet Gazetesi yazarı Cüneyt Arcayürek ile ilgili duygularını aktardı. Baykal, “Bugün artık ülkemizde geçerliliğini kaybetmiş olan bir gazetecilik anlayışını en önemli temsilcilerinden birisiydi. Tutarlılığın, ilke ve inanç anlayışının ön planda olduğu siyasi duruşun önemsendiği bu doğrultuda bütün çabasıyla mesleğini yapmayı tek amaç bilen bir meslek ahlakının, bir gazetecilik anlayışının son büyük temsilcilerinden birisiydi. ‘Son Mohikandı.’ Ortam değiştiği, siyaset anlayışı, basına hakim olan ilkeler ve değerler çok köklü değerler yaşadığı halde, o hiçbir şey değişmemiş gibi aynı kararlılıklar çalışmalarını sürdürdü.” ifadelerini kullandı.

HASAN CEMAL: GAZETECİ NESLİNİN ÇOK PARLAK TEMSİLCİLERİNDENDİ

T24 Köşe Yazarı Hasan Cemal, yıllarca birlikte haber kovaladıklarını belirterek, “O haberi kovalarken bizde onun peşinden koşardık, bizi atlatmasın diye. Haberle yaşayan ve bunu yapamadığı günlerde de huzursuz olan bir abimizdi. Çok güzel günler yaşadık. Biz sabah vakti kalk oğlum diye uyandırdı. Kalk oğlum sesleri duymuyor musun dedi. Kalktım pencereyi açtım duydun mu tank seslerini dedi. Benim ilk kitabım tank kitabıyla uyanmaktır. Haber kovalayan bir gazeteci neslinin çok parlak temsilcilerinden biriydi. Yine haberciliğin ön plana çıktığı, haber atlatmanın ön plana çıktığı günlere medyada döneriz.” diye konuştu.

ÖYMEN: KİTAPLARI YAKIN TARİHİMİZE IŞIK TUTAN ÇOK DEĞERLİ BİLGİLERDİR

Gazeteci Altan Öymen, Cüneyt Arcayürek Türk basının çok değerli bir gazetecisi olduğunu belirterek “Aslında bir muhabirdi. Yorumlar yaptı, yazarlık yaptı. Kitaplar yayınladı, fakat bütün bunları yaparken de muhabirliğini hiç bırakmadı. Bir muhabir heyecanıyla çalıştı. O vasfı unutulur gibi değil, kitapları da yakın tarihimize ışık tutan çok değerli bilgilerdir.” dedi.

BALBAY: ARCAYÜREK GAZETECİ OLARAK ÖLDÜ

25. Dönem İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, “Gazeteci doğulur mu, gazeteci olunur mu? Bugünkü Türkiye’de önemli olan gazeteci olarak ölebilmek. Arcayürek gazeteci olarak öldü.” dedi. Cüneyt Arcayürek’in gazetecilikle ilgili bir sözünü hatırlatan Balbay, konuşmasına şöyle devam etti: “Tıfıl bir muhabir sabaha kadar bir kapıda seni bekler dedi. Meslekte yıllara güvenilmemesi gerekir derdi. Meslekte hep taze olanı arardı. Onlarca kitap yazdı. Ama birinci kimliği muhabirlikti. Muhabirliği asla bırakmadı. Cüneyt Arcayürek seçimlerle ilgili şöyle derdi; 'Seçim öyle bir şeydir ki, Anadolu’da kazanırsın, Ankara’da kaybedersin ya da Anadolu’da kaybedersin Ankara’da kazanırsın hesabını iyi yapmak gerekir' derdi. Hayatta olsaydı bu koalisyon hesaplarıyla ilgili de en çok yazan kişilerden biri olurdu.”