Gazeteciler Cemiyeti, Koza Holding ve İpek Medya Grubu’na kayyum atanmasını 'ehlileştirme operasyonu' olarak değerlendirip kınadı. Cemiyet Başkanı Nazmi Bilgin, “Anlaşılan İpek Medya Grubu’na yönelik gözdağı ve susturma operasyonunda sıra tüm grubu havuz medyası’haline getirme aşamasına gelmiştir. Sergilenen baskıcı zihniyet endişe ve korku vericidir” dedi.

'TEK TİP MEDYA, TEK TİP DÜŞÜNCE İSTENDİĞİ ANLAŞILMAKTA'

Gazeteciler Cemiyetti Başkanı Nazmi Bilgin yaptığı yazılı açıklamada seçime birkaç gün kala mahkeme kararıyla bir yayın grubuna kayyum atanmasının ‘baskıcı yönetim anlayışının bir sonucu’ olarak algılandığını kaydetti. Bilgin hükümete eleştirel yaklaşan bir grup medya organının kamu uydu ve yayın platformlarından dışlanarak halkın bilgilenme hakkının ve basın özgürlüğünün açıkça ihlal edildiğini hatırlatarak, “Bu üzücü gelişmeler tek tip medya, tek tip düşünce istendiği anlaşılmaktadır. Bu zihniyet demokrasiyle bağdaşmaz” dedi.

İktidarı eleştirmenin ‘yasak’ veya ‘cezalandırılmaya layık’ görülen ülkelerde demokrasiden söz edilemeyeceğini vurgulayan Bilgin, seçime günler kala Koza Holding ve İpek Medya Grubu’na mahkeme kararıyla kayyum atanarak ‘ehlileştirilmeye çalışılmasının’ çağdaş bir ülke görüntüsüyle bağdaştırılamayacağını kaydetti.

‘YAPILANLAR YETERSİZ GÖRÜLEREK DOĞRUDAN GRUBUN YÖNETİMİNİN ELE GEÇİRİLMESİNE KARAR VERİLMİŞ’

Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Bilgin, bir danışmanın medyaya yansıyan 'kamu platformlarının muhalif yayın gruplarına kapatılmasını yargıya kendisinin önerdiği' iddiasının yargı bağımsızlığı ve hukukun üstünlüğü ilkelerinin ne acı vaziyete getirildiğin göstergesi olduğunu kaydetti. Bilgin, ifade ve basın özgürlüğü kadar yatırım özgürlüğünün ve hukukun bağımsızlığının çağdaş demokratik yaşam için yaşamsal değerler olduğunu vurguladı.

İpek Grubu’nun bir süredir hedefte olduğunu, mali denetim baskısı yanı sıra kamu yayın platformlarından dışlanarak etkinliğinin kırılmaya çalışıldığını anlatan Cemiyet Başkanı Bilgin, “Anlaşılan yapılanlar yetersiz görülerek doğrudan grubun yönetiminin ele geçirilmesine karar verilmiş. Mahkeme kararlarına herkes saygı göstermelidir. Ancak, atanan kayyumların hâlihazırda havuz medyasının önde gelen yetkililerinden oluşması iktidarın niyetini sergilemektedir. Anlaşılan İpek Medya Grubu’na yönelik gözdağı ve susturma operasyonunda sıra tüm grubu ‘havuz medyası’ haline getirme aşamasına gelmiştir. Sergilenen baskıcı zihniyet endişe ve korku vericidir.” dedi.

‘BEN YAPTIM OLDU’ YAKLAŞIMI ANLAMSIZ

Bilgin açıklamasının sonunda, “Özgür yayıncılık, demokrasilerin olmazsa olmazı muhalefet hakkı, düşünce ve basın hürriyetinin sansürlenmesi kabul edilemez. Anayasal güvence altındaki ifade ve fikir hürriyeti, haber alma ve verme ile özel mülkiyet hakkının ‘ben yaptım oldu’ yaklaşımıyla anlamsız hale getirilmesi çabaları elbette ki başarılı olamayacaktır.” ifadelerine yer verdi.