Samsun’un Bafra ilçesinde ikamet eden Özcan-Filiz Can ailesi, kalpleri burkan acılı bir hayat yaşıyor. Kocası Özcan Can 1993 yılında Şırnak’ta askerlik yaparken çatışmada başına isabet eden şarapnel parçası sebebiyle yaralanmış. O tarihten bu yana konuşamamış ve kendisini eve hapsetmiş. Eşinin yaşadığı sıkıntılara üzülen anne Filiz Can da kansere yakalanmış, yıllardır tedavi görüyor. Bunca sıkıntıyı göğüsleyen anne Can’ı oğlunun askerden uyuşturucu bağımlısı olarak dönmesi ise tamamen yıkmış. Şimdi o, “Ben, eşim ve kendimden vazgeçtim. Ne olur oğlumu tedavi ettirerek onu kurtarın.” diye yalvarıyor.

Eşinin yaralanmasından bu yana dünyanın kendilerine zindan olduğunu söyleyen anne Filiz Can, “Eşim 1993 yılında askere gittikten 7 ay sonra Şırnak'ta yaralandı ve konuşma özelliğini kaybetti. Şu anda başında şarapnel parçası var. Herhangi bir üzüntüye ya da bunalmaya gelemiyor, hemen nöbet geçiriyor. En çok da konuşamadığı için üzülüyor.” diyerek o günden bu yana evin bütün sorunları ile kendisinin mücadele ettiğini anlatıyor.

OĞLUM ASKERDEN 'BAĞIMLI' OLARAK DÖNDÜ

Her türlü zorluğa rağmen çocuklarını büyüten anne Filiz Can’ı en çok üzen olay ise oğlunun askerden uyuşturucu bağımlısı olarak dönmesi. “Oğlum askerden dönmesine 3 ay kala esrara başlamış.” diyen Can, oğluna uyuşturucu veren Adıyamanlı bir çocuğun ismini komutanlara iletmelerine rağmen önlem alınamamasından şikayetçi. Uyuşturucu komasına girdiğinde 24 yaşındaki oğlunun başta kendisi olmak üzere çevresindeki herkese zarar verdiğini anlatan anne Can, “Tek derdim, oğlum iyileşsin. Ne tedavime yardım, ne eşime yardım istiyorum. Çocuğum haricinde hiç bir şeye yardım istemiyorum. Sadece oğlumu alsınlar hastaneye yatırsınlar, zorla da olsa yatırılsın. Bu gidişle ya o beni öldürecek ya da ben onu öldüreceğim, ya da karısını öldürecek. Hastaneye yatırmak istedim, yatmadı. 2 yıldır mücadele veriyoruz 'yatsın hastaneye, tedavi olsun' diye ama yatmıyor. Doktorları kandırıyor, 'Ben iyiyim ayakta tedavi görmek istiyorum, ilacımı içeceğim.' diyor. Ama ilacını içmiyor.” diyerek göz yaşı döküyor.

“CAN GÜVENLİĞİMİZ YOK”

Oğlunun tedavisi için çalmadık kapı bırakmadığını anlatan Filiz Can, oğlunun bu girişimlerinden dolayı kendilerine şiddet uyguladığına dikkat çekti. Parası olsun olmasın bir şekilde oğlunun uyuşturucuya ulaşmasını da anlamakta zorlandığını ifade eden anne Filiz Can, “Uyuşturucu kullandığı zaman ne eşini tanıyor, ne de çocuğunu. Gözü kimseyi görmüyor. O anda birisini öldürse öldürür yani. Devlet bunu mu bekliyor yani ya annesini öldürecek ya babasını öldürecek ya da karısını öldürecek.” diyerek önlem alınmasını istedi. Oğluna uyuşturucu temin edenlerin kimliklerini ve adreslerini de ilgili kurumlara verdiğini anlatan Can, “İçtiği kişileri de, sattığı kişileri de söylüyorum. Şurada satılıyor diyorum, telefon açıyorum ama hiç kimse dinlemiyor. Ben hangisini durduracağım.” diye konuştu.