Yaklaşan Kurban Bayramından dolayı Gaziantep'in tüm dünyaya ününü duyurduğu milli tatlısı baklava için Türkiye'nin dört bir yanından gelen siparişler yetiştirilmeye çalışılıyor.

Gaziantep'in baklava mesaisi Kurban Bayramı'nda da devam ediyor. Bayramda misafirlerine Gaziantep baklavası ikram etmek isteyenler, gerek telefonla gerekse internet üzerinden sipariş veriyor. İmalathanelerde de bu siparişlere yetişebilmek için hummalı bir çalışma gerçekleştiriyor. Baklava ustaları ve çıraklarının mesaisi normal günlere göre biraz daha artarken, kaliteden ödün verilmemeye gayret ediliyor. Ramazan Bayramı'na göre talepler biraz daha az olsa da baklava tutkunları, milli tatlıyı sofralarından eksik etmek istemiyor.

BAKLAVANIN YAPIMI TİTİZLİK İSTİYOR

Usta ellerdeki özel baklava hamuru önce büyük bir titizlikle yoğruluyor ve ardından kağıttan daha ince bir şekilde açılıp, oklavalara sarılıyor. Yufkalar tezgâhın üzerine özenle yaklaşık 45 kat halinde teker teker seriliyor. Diğer yandan da baklavanın kaymağı ile fıstığı tepsinin içerisine boşaltılıyor. Dilimlenen baklava Şanlıurfa'dan gelen yağla buluşuyor. Fırına sürülen baklava daha sonra şerbetleniyor. Bu işlemlerin ardından da tezgâhlardaki yerini alıyor.

TALEPLER KARŞILANMAYA ÇALIŞILIYOR

Ayıntap Baklavaları sahibi Levent Aktaş, Gaziantep baklavasının ayrıcalıklarından dolayı tüm Türkiye'de rağbet gördüğüne dikkat çekerek, diğer tatlı çeşitlerine göre daha çok talep edildiğini belirtti. Yaklaşan Kurban Bayramı dolayısıyla son 2-3 günden beri yoğunluk yaşadıklarını dile getiren Aktaş, “Tabi bu Ramazan'a göre biraz daha hafif olsa da siparişlerimizi doldurduk. Türkiye'nin her tarafına otobüsler ve kargo vasıtasıyla bütün müşterilerimize bu tatlıyı ulaştırmaya çalışıyoruz. Şu da var. Piyasanın durgunluğundan, artık insanların bayramları tatil olarak görmesinden dolayı Gaziantep'te ve Türkiye'nin belli yerlerinde de müşterilerimiz tatile çıkıyor. Bunun işimize eksisi olsa da siparişlerimizi yetiştirmeye çalışıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Baklava ustası Mehmet Urtekin de siparişlerinin yüzde 60'ının şehir içi, yüzde 40'ının da şehir dışı olduğunu kaydederek, “Türkiye'nin batısından doğusuna, her tarafına gönderiyoruz. Eski bayramlara göre talep biraz daha az. İster istemez insanlar bu sene seçimlerden dolayı kazancı azaldı. Baklavanın da fiyatını biliyorsunuz. Ama yine de çok şükür müşterileri memnun ediyorsak, kalitemizden ödün vermiyorsak, emeğimizin karşılığını alıyorsak ne mutlu bize.” şeklinde konuştu.