CHP Şehitkamil Belediye Meclis Üyesi Zeynel Güçyetmez, şehirde 1 milyon 300 bin metrekarelik yeşil alanın yok edildiğini, yerine 230 bin kişinn yaşayacağı konut ve ticaret alanı kullanımı getirdiğini söyledi.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Meclisi'nin 12.12.2014 gün ve 674 sayılı kararı ile Beykent Toplu Konut Alanları ile Gazikent Gecekondu Önleme Bölgesi arasında imar planında 1 milyon 300 bin metrekarelik yeşil alanı kaldırdığını kaydeden Güçyetmez, "Yerine 23 bin kişinin yaşayacağı konut ve ticaret alanı kullanımı getirmiştir. Yapılan plan değişiklik ile getirilen fonksiyonlar sonucu, doğal güzelliğin, sağlıklı dengeli bir çevrenin bozulacağı ve hava kirliliğinin artmasına yol açılacağı insanların Anayasa ile koruma altına alınan yaşam haklarının zarar göreceği açıktır." dedi.

İmar plan değişikliklerinin bir rant aracı olarak kullanıldığını kaydeden Güçyetmez, "Kentsel rant gerek ekonomide gerekse siyasette belirleyici hale getirmiştir. Kentsel rantın ekonomi içindeki büyüklüğünün yüzde 40 olması bu durumun en somut göstergesidir." ifadelerini kullandı. Siyasal yozlaşmanın pençesindeki Gaziantep'te yaşam kalitesinin son derece düşük olduğunu dile getiren Güçyetmez, "Binlerce apartmanın çevrelediği kentlerde yeşil alan ya da çocuk parkı bulmak bir lüks haline gelmiştir. İmar planları hukuken bağlayıcılığını tümüyle yitirmiştir. İmar planları, geleceği tasarlamaktan çok yapılan emrivakileri meşrulaştırmada kullanılmaktadır. Toplum kentlerinden vazgeçtiği gibi değerlerinden de vazgeçmektedir. Artan siyasal yozlaşma ve yozlaşma karşısında toplumun gösterdiği duyarsızlık bu durumun tipik bir örneğidir." değerlendirmesinde bulundu.