Yaklaşan Ramazan Bayramı'nın en yoğun telaşını yaşayan esnafların başında Gaziantepli baklavacılar geliyor. Gaziantepli baklavacılar, bayram öncesi yurt dışından ve yurt içinden gelen yoğun talebi karşılayabilmek amacıyla gece gündüz demeden çalışıyor.

Türk mutfağının eşsiz tatlıları arasında yer alan ve adı Gaziantep'le özdeşleşen baklava, bayramlarda sofraların vazgeçilmezi haline geldi. Ramazan Bayramı'na sayılı günler kala şehirde de 'tatlı' bir heyecan başladı. Gaziantepli baklava üreticileri, sadece Gaziantep'e değil, yurt içi ve yurt dışından verilen siparişleri yetiştirmeye çalışıyor. Tatlı telaşın yaşandığı şehirde, baklava ustaları önce hamurları titizlikle yoğuruyor. Ardından büyük özenle ve ince bir şekilde yufkaları açarak, oklavalara sarılıyor. Yufkalar tezgahın üzerine teker teker serilirken, bir yandan da baklavanın kaymağı ve fıstığı tepsinin içerisine boşaltılıyor. Baklava dilimlenirken üzerine yağ gezdiriliyor. Daha sonra fırına sürülen baklava çıktığında da şerbetlenip soğutuluyor. Tüm bu yorucu işlemlerin ardından tezgahlardaki yerini alan baklavaların bir kısmı ise paketlenerek Amerika, Avrupa, Ortadoğu’ya, bir kısmı ise İstanbul, Ankara, İzmir gibi şehirlere gönderime hazır hale getiriliyor.

Ramazan Bayramı dolayısıyla taleplerin arttığına dikkat çeken Ayıntap Baklavaları Sahibi Levent Aktaş, talepleri karşılamak için yoğun tempo ile çalıştıklarını söyledi. Gaziantep baklavasının diğer şehirlerlerde yapılan baklavalardan farklı olması gerektiğine değinen Aktaş, “Burada kullandığımız yağ, un, fıstık, şeker, fırın ve emek baklavayı diğer yerlerde yapılanlardan ayırıyor. Yaklaşan Ramazan Bayramı dolayısıyla işlerimizde artışlar olmaya başladı. Dünyanın ve Türkiye’nin her tarafından siparişlerimiz geliyor. Bu siparişleri karşılamak için çalışma saatlerimiz biraz daha yoğunlaştı. Gelen taleplere cevap vermek için üretimimizi biraz daha arttırdık. Bayramda baklavaya rağbet biraz daha fazla oluyor. Online satış ve kargolar vasıtasıyla yurt içine ve yurt dışına ürünlerimizi gönderiyoruz.” dedi.

Avrupa, Amerika ve Ortadoğu başta olmak üzere 20 ülkeye ihracat yaptıklarını dile getiren Aktaş, Türkiye’de ise İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa gibi büyük şehirlere baklava gönderdiklerinin bilgisini verdi. Baklava çeşitlerinden bahseden Aktaş, “Klasik baklava, duble fıstıklı baklava, kare baklava, kuru baklava, havuç dilimi, şöbiyet, fıstık sarma, ezme, kadayıf gibi çeşitlerimiz var. Müşterilerimiz nasıl arzu ediyorsa talepler doğrultusunda üretip gönderiyoruz.” diye konuştu.