Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Fatma Kutlusoy, idrar yolu enfeksiyonlarının yeterli miktarda su ve sıvı tüketilmemesi nedeniyle ortaya çıktığını hatırlattı. Kadınların yüzde 50’sinin yaşamı boyunca en az bir kez bu sorun ile karşı karşıya kaldığını aktaran Opr. Dr. Kutlusoy, “Gebelik döneminde anne adaylarının yaşadığı en önemli sorunlardan biri olan idrar yolu enfeksiyonları, gerekli önlemler alınmadığında erken doğum ve düşük riskini de beraberinde getiriyor.” dedi.

İdrar yolu enfeksiyonunun olumsuz etkileriyle ilgili bilgi veren Memorial Kayseri Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Op. Dr. Fatma Kutlusoy, gebelik döneminde idrar yolu enfeksiyonlarından korunma yollarını anlattı. Opr. Dr. Kutlusoy, “Gebelik dönemine anne adaylarının yeterince su ve sıvı tüketmemesi nedeniyle ortaya çıkan en önemli sorunlardan biri idrar yolu enfeksiyonlarıdır. İdrar yolu enfeksiyonu, eğer gerekli önlemler alınmazsa erken doğum ve düşük riskine yol açmaktadır. Düzenli gebelik kontrolü bu nedenle hem anne hem de bebek sağlığı açısından büyük önem taşımaktadır.” uyarısında bulundu.

Erken teşhisin anne ve bebeği korumadaki önemine değinen Dr. Kutlusoy, şu bilgileri verdi: “İdrar yolu enfeksiyonu belirti vermeden ortaya çıkabilmektedir. İdrar yapma sırasında acı ve yanma şikayetleri görülmeyebilir. Bazen de sık idrara çıkma enfeksiyon belirtisi olabilir. Düzenli gebelik kontrollerini yaptıran anne adaylarında, tam idrar tetkikiyle enfeksiyon tanısı konulmaktadır. İdrar yolu enfeksiyonlarında erken teşhis, özellikle prematüre bebek oranını azaltmaktadır.”

Opr. Dr. Fatma Kutlusoy, gebeliğin özellikle yaz aylarında yaşanması, sıvı alımının önemini daha da artırdığını belirterek, aşırı sıcak nedeniyle vücuttaki sıvı kaybı fazla olmasının gebeler için bazı riskleri beraberinde getirdiğine dikkat çekti. Kutlusoy, bu durumu önlemek için bol sıvı tüketilmesi gerektiğini belirtti.