İzmir Gediz Üniversitesi, bilimin ve buluşların merkezleri arasına girme hedefi çerçevesinde son bir yılda 8 laboratuvar daha kurarak laboratuvar sayısını 30’a yükseltti. Nanoteknolojiden termodinamiğe, elektronikten yenilenebilir enerjiye her biri son teknolojiyle donatılan laboratuvarlar araştırmacıların kullanımına sunuldu.

Yurtiçinden ve yurtdışından Gediz’e gelen çoğu genç akademisyenlerden oluşan bilim insanları, yerli teknoloji üretmek, insanlığa buluşlar kazandırmak için araştırmalar yapıyor. Üniversite öğrencileri ve bilime meraklı liselilere de bu laboratuvarların kapıları açılıyor. Ayrıca araştırmacılara 10 bin TL’yi bulan teşvikler veriliyor, Harvard gibi dünyaca ünlü üniversitelerden bilim insanları davet ediliyor.

Tüm bunların sonucunda Gedizli akademisyenler ve öğrenciler, otomotivden elektroniğe, medikalden yenilenebilir enerjiye projelere imza atıyor. Geçtiğimiz 2 yılda 59 proje üretildi, bunların 26’sı son 1 senede kaydedildi. Büyük bölümü Avrupa Birliği, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, TÜBİTAK ile İzmir Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen bu çalışmalar, yakın gelecekte hayatımızı kolaylaştıracak birçok yenilik getirecek.

'DAHA İYİ YARINLAR İÇİN'

Rektör Prof. Dr. Seyfullah Çevik, teknoloji ve bilim üretmeye odaklı bir üniversite olduklarına dikkat çekti. Prof. Dr. Çevik, toplam maliyeti 15 milyon TL’nin üzerinde olan laboratuvarların Gediz Üniversitesi’nin hedefleri ile iddiasını gözler önüne serdiğini anlattı. “Var olanla yetinmeyip sürekli yeni laboratuvarlar kuruyoruz. Ne mutlu ki laboratuvar sayımız arttıkça proje sayısı da artıyor” diyen Prof. Dr. Çevik, gençlere uygulamalı eğitim, araştırmacılara da bilimsel çalışma ortamı sağladıklarını, Türkiye’nin teknoloji üreten ülkeler arasındaki yerini sağlamlaştırması için çalıştıklarını dile getirdi. Prof. Çevik şunları söyledi: “En büyük idealimiz, dünyaya bu topraklardan da çığır açacak buluşların çıkabileceğini göstermek. Bu hedef doğrultusunda üzerimize düşeni yapmaya gayret ediyoruz. Her sene biraz daha yol alıyoruz. Ancak daha yolun başındayız, alınacak çok mesafemiz var. İnanıyorum ki genç beyinlerimiz, onlara yön veren deneyimli hocalarımız, sürekli geliştirdiğimiz fiziki altyapımız ve ekipmanlarımız sayesinde daha birçok başarıya imza atacağız, ülkemizi bilimde ileriye taşıyacağız.”