Gediz Nehri ve havzasının problemleri ve çözümlerine yönelik olarak Manisa Organize Sanayi Bölgesi konferans salonunda, "Gediz Havzası Evsel ve Endüstriyel Kirlilik İzleme Programı Değerlendirme Çalıştayı" düzenlendi. Çalıştaya Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Mustafa Öztürk, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Halil Memiş, MASKİ Genel Müdürü Yakup Koç, Genel Müdür yardımcıları Şehnaz Başaran, Erdal Nohutçu ve Mahmut Bilgen, daire başkanları, İller Bankası ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkilileri katıldı

Açılış konuşmasını yapan Genel Sekreter Memiş, Büyükşehir Belediyesi ve MASKİ Genel Müdürlüğü’nün, çevre konusunda yaptığı yatırımları anlattı. Gediz havzasının Manisa için önemini bildiklerini ve bu doğrultuda Büyükşehir Belediyesi ve MASKİ eliyle yatırımlara hız verildiğini belirten Halil Memiş, “Gediz Manisamız'ı boydan boya geçen, Ege Bölgesi'nin ikinci büyüklükteki akarsuyu; tarım kenti olan ilimizde, bu anlamda da büyük bir önemi haiz bir konumdadır. Gediz’in bu konumunun bilincinde olarak ve çevreyi koruma sorumluluğuyla Manisamız'ın 6360 sayılı kanunla büyükşehir olmasının ardından bizler de çevresel yatırımlarımıza hız verdik. Geçtiğimiz yıl resmen kurulan MASKİ Genel Müdürlüğümüz bünyesinde atık su arıtma tesisleri ve içme suyu kaynaklarına yönelik yatırım planlamalarımızı yaptık. Manisamız'ın büyükşehir statüsüne kavuşmasından önce mevcut olan ancak maliyeti nedeniyle kullanılmayan birçok atık su arıtma tesisinin işletme ihalelerini gerçekleştirdik. Âtıl durumda olan bu tesislerin işletmeye açılmasıyla Gediz Nehri’ni kirleten başlıca konu olan atık suların arıtılması açısından oldukça önemli bir adım atılmış oldu.” dedi.

'GEDİZ’İN ÖNEMİNİN FARKINDAYIZ'

Manisa Büyükşehir Belediyesi’nin, çevre kirliliğini önleme noktasında üzerine düşen görevlerine hassasiyetle yerine getirdiğini söyleyen Memiş, “Manisa merkezinin arıtmasını yapacak olan tesisin de ihalesini gerçekleştirerek, yapım çalışmasını başlattık. 720 takvim günü olarak öngördüğümüz bu çalışmanın tamamlanmasıyla birlikte 750 bin nüfusa hitap edecek kapasitede bir tesisi ilimize kazandırmış olacağız. Bu tesisin hizmete başlamasıyla birlikte Gediz Nehri’nin temizliğine önemli bir katkı sağlamış olacağız. O açıdan bu projeye büyük önem verdiğimizin ve çalışmaları titizlikle takip ettiğimizin bilinmesini isteriz. Aynı şekilde Turgutlu ve Gördes ilçelerimizin atık su arıtma tesislerinde de yapım çalışmalarımızı başlattık. Çevreye duyarlı, insan ve çevre sağlığına önem veren bir anlayışla 15 ilçemizin tamamında atık su arıtma tesisleri ve büyük mahallelerimizde de paket arıtma sistemleriyle insan eliyle katledilen Gediz havzasının temizliği noktasında üzerimize düşeni yapmaya devam edeceğiz.” diye konuştu.

Belediye olarak havzanın korunması, Gediz Nehri’nin temizliği, Manisa’nın yaşanabilir bir şehir haline gelmesi için geçmişte olduğu gibi bundan sonra da bu tür çevre yatırımlarının devam edeceğini aktaran Halil Memiş, “Umuyor ve istiyoruz ki havza çevresinde bulunan tüm il ve ilçelerimiz de gerekli adımları atar ve tarımsal alanlarımızı suladığımız Gediz Nehri’nde balık tutmak hayal olmaktan çıkar. Çevreyi korumak ve gelecek nesilden emanet aldığımız bu ülkemizi onlara yaşanabilir bir halde teslim edebilmek, merkezî idare ve mahalli idareler işbirliğiyle, kentin tüm dinamiklerinin de desteğiyle gerçekleşecek bir olaydır. Bunu hep birlikte başaracağımızdan hiçbir şüphemiz bulunmamaktadır.” dedi.