Gediz Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü öğrencileri Güray Geniş ve Alican Kerem Dönmez, danışman hocaları Yrd. Doç. Dr. Yavuz Bayam’la birlikte görüntüleme sistemlerinde yeni yöntem geliştirdi ve bu alanda örneği olmayan taşınabilir cihaz yaptı.

Yrd. Doç. Dr. Yavuz Bayam, BATEL Firması’nın sanayi partnerliği ile hayata geçirip ENGÖRSİS (Endüktif Görüntüleme Sistemi) adını verdikleri cihazın, medikalden madenciliğe, otomotivden inşaata ve savunma sanayisine kadar geniş kullanım alanı olacağını açıkladı. Yrd. Doç. Dr. Bayam, taşınabilirliği, hafifliği, düşük maliyeti ve getirdiği yeniliklerle bir ilk olduğunu dile getirerek şunları söyledi: “Gönderdiği sinyallerle elektrik alanı uygulayarak yüzeyi derinlemesine tarıyor. Uygulanan bölgenin elektriksel haritasını çıkarıyor ve böylece 3 boyutlu görüntü elde ediliyor. Bu sayede vücuttaki protezin ne durumda olduğunu cerrahi müdahaleye gerek kalmadan hızlı bir şekilde anlayabileceğiz. Binalara dayanıklılık testi uygulanırken, betonu kırıp dökmeden taşıyıcı sistemi görüntüleyerek yapının sağlamlığını yerinde tespit edebileceğiz. Doğalgaz borusu gibi metal boruların görünmeyen iç yüzeylerindeki çatlakları ve zayıf noktaları artık görebileceğiz. Taşıtların metal yorgunluğunun ne derecede olduğunu da belirleyebileceğiz.”

'RADYASYON DA YAYMIYOR'

Gediz Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yavuz Bayam, yazılımı dahil tamamen yerli ve her şeyiyle öğrencilerin eseri bu teknolojinin diğer görüntüleme sistemlerinden bir diğer farkının da radyasyon gibi zararlı ışınlar yaymaması olduğunu aktardı. Yeni sistemi, nihai ürün haline dönüştürülmesi için TÜBİTAK’ın da desteklediğini ifade eden Yrd. Doç. Dr. Bayam, şöyle konuştu: “TÜBİTAK’ın bu desteğinin ardından projemizi daha da geliştirmek amacıyla kolları sıvadık. ENGÖRSİS’i farklı tip ve modellerde üretime hazır hale getirmeyi, ardından da üretimi için sanayiye sunmayı planlıyoruz. Görüntüleme sistemlerini taşınabilir kılıp pratikleştiren, oldukça yüksek maliyetini aşağıya çeken, birçok yenilik içeren yöntemimizin yurtiçinde ve yurtdışında büyük ilgi göreceğini düşünüyoruz.”