Hollandalı gazeteci Frederike Geerdink Türkiye’de basın özgürlüğünün kötüleştiğini söyledi. Geerdink, "Basın özgürlüğü kötüleşiyor Türkiye’de, evet kötüleşiyor, birçok kişi söylüyor, Erdoğan bunu yaptı tabi ki. Daha kötüleşiyor ama daha önce de Türkiye’de basın özgürlüğü yoktu. Bu ülkede hiçbir zaman basın özgürlüğü olmadı." dedi. Geerdink, hakkında açılan davanın da siyasi olduğunu kaydetti.

Hakkında ‘Terör örgütü propagandası’ iddiasıyla dava açılan ve 1 yıldan 5 yıla kadar hapsi istenen Geerdink, bugün görülen dava duruşmasından sonra açıklamalarda bulundu. Diyarbakır Adliyesi önünde gazetecilerin sorularını cevaplayan Geerdink, kendisini çok garip hissettiğini söyledi. Böyle bir şey beklemediğini anlatan Geerdink, "Savcı bile hakkımda beraat istiyor şimdi. O yüzden beraat olacak ama şimdi hakim karar vermiyor, pazartesi gününe kadar beklememiz lazım. Beraat olacak, o yüzden mutlu oluyorum tabi." diye konuştu.

Hakkında dava açılmasının normal bir şey olmadığını belirten Geerdink, "Normal bir şey değil ama Türkiye’de normal bir şey çünkü Kürtler sık sık mahkemeye gitmesi lazım. Maalesef ben yabancıyım, o yüzden istisna tabi ki. O son yabancı gazeteci 1999’da mahkemeye gitmiş. Basın özgürlüğü kötüleşiyor Türkiye’de. Bu bir şey ama şimdi berat olacak. Tabi ki bu iyi bir karar olacak pazartesi günü, ama bu davanın olmaması lazımdı. Her şey yolunda olacak, en azından ben bunu hissediyorum. Hiçbir suç yapmadım, hiçbir propaganda yapmadım, bunu çok iyi biliyorum. O zaman da kendimi güçlü hissediyordum şimdi daha güçlü hissediyorum. Tabi ki siyasi bir dava gerçekten." diye konuştu.

"Türkiye’de basın özgürlüğü kötüye mi?" gidiyor sorusuna Geerdink şöyle cevap verdi: "Evet evet kötüleşiyor Türkiye’de, birçok kişi söylüyor, Erdoğan bunu yaptı tabi ki, mutlaka daha kötüleşiyor. Ama daha önce de Türkiye’de basın özgürlüğü yoktu, bu ülkede hiçbir zaman basın özgürlüğü olmadı tarihte. O yüzden bu yeni bir şey değil."