AGİT Demokratik Kurumlar ve İnsan Hakları Ofisi Sınırlı Seçim Gözlem Heyeti Başkanı Geert Hinrich Ahrens, heyetle ilgili bilgiler vererek, “Ankara’da bulunacak olan bir çekirdek ekip olacak, 11 uzmandan oluşacak bu ekip. Salı günü heyetimize 18 uzun dönemli gözlemci katılacak.” dedi.

AGİT Demokratik Kurumlar ve İnsan Hakları Ofisi Sınırlı Seçim Gözlem Heyeti, 7 Haziran’daki milletvekilleri seçimleri dolayısıyla Hilton Otel’de basın toplantısı düzenledi. Toplantıya, Heyet Başkanı Geert Hinrich Ahrens, heyet üyeleri ve diğer davetliler katıldı.
Geert Hinrich Ahrens, seçim gözlem heyetinin Türkiye’de bulunmasının sebebini, 'Türkiye Cumhuriyeti mercilerinde gelen davet ve demokratik kurumlar ve İnsan Hakları Ofisi’nin Nisan ayında düzenlemiş olduğu bir ihtiyaç analiz heyeti bulgularına dayalı olması' diye açıkladı.

2002 yılından bu yana Türkiye’de gözlem yapacağı 5. seçim olacağını hatırlatan Ahrens, “Bugün Dışişleri Bakanlığı ve Yüksek Seçim Kurulu’nda (YSK) da toplantılarımız vardı. Heyetimizin burada bulunduğu süre zarfında başka devlet kurumları ve yetkilileriyle, siyasi partiler, sivil toplum ve medya ile de bir araya geleceğiz.” dedi.

Amaçlarının öncelikle gözlem yapmak ve bu gözlemlere dayalı olarak ortaya çıkan bulgularla rapor hazırlamak olacağını kaydeden Ahrens, “Hiçbir şekilde bu sürece müdahale etmek amacıyla burada değiliz. Hiçbir şekilde müdahil olmuyoruz. Sadece seçimlerin demokratik ilkelere yönelik yürütülüp yürütülmediğini gözlemleyeceğiz. Çalışmalarımızı tarafsızlık, profesyonellik, şeffalık ve objektiflik ilkelerine dayandırıyoruz.” diye konuştu.

Heyetle ilgili bilgiler veren Ahrens, sözlerine şöyle devam etti: "Ankara’da bulunacak olan bir çekirdek ekip olacak, 11 uzmandan oluşacak bu ekip. 10 AGİT katılımcı ülkesinden gelen 11 uzman. Önümüzdeki salı günü heyetimize 18 uzun dönemli gözlemci katılacak. Ankara’da kapsamlı bir brifing aldıktan sonra da 2 kişilik ekipler halinde sorumluluk bölgelerine gidecekler. Daha sonra bir ara rapor yayınlayacağız. Seçimden bir gün sonra da bu iki parlamenter heyeti ile birlikte bir ön bulgular ve sonuçlar bildirgesi yayınlayacağız. Seçimden 8 hafta sonra da AGİT Demokratik Kurumlar ve İnsan Hakları Ofisi, nihai raporunu bildirge olarak yayınlayacak. Nihai rapor içerisinde seçim sürecinin nasıl iyileştirileceğine ilişkin bir takım tavsiyeler bulunacak. Yetkililerin dikkatine sunulacak.”