Bilinçli beslenme konusundaki kitapları ve eğitim çalışmalarıyla tanınan Dr. Yasemin Bradley, meslek liseli gençlere zeytinyağı mucizesini anlattı. Uzun ömrün sırrının zeytinyağı olduğunu söyleyen Dr. Bradley, aynı zamanda beyinden sindirim sistemine kadar bütün organların daha sağlıklı çalışmasından kanser riskini azaltmaya kadar pek çok alanda zeytinyağının olumlu etkilerine dikkat çekti.

Ege Bölgesi Sanayi Odası’nın (EBSO), İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) desteğiyle zeytin ve zeytinyağı sektörüne kalifiye eleman yetiştirilmesi amacıyla yürüttüğü "Mesleki Eğitime Yenilikçi İstihdam Fırsatı" projesi kapsamında beslenme ve diyet uzmanı Bradley, projenin ortak kurumu Konak Nevvar-Salih İşgören Eğitim Kampüsü-2 Teknik ve Meslek Lisesi öğrencilerine, "Zeytin ve Zeytinyağı Tüketiminin İnsan Sağlığına Yararları ve Doğru Beslenme Alışkanlıkları" semineri verdi. Meslek liseli gençleri glisemik endeks, diyabet, kolesterol, yiyeceklerin kalorisi ile yağlar hakkında bilgilendirirken zeytinyağının sağlık ve beslenmedeki etkilerini gözler önüne serdi. En iyi yaşlanma karşıtı (antiaging) özelliğe sahip gıdanın zeytinyağı olduğunu belirten Yasemin Bradley, şu bilgileri verdi: “Zeytinyağı, hiçbir yağla kıyaslanamaz. Zeytinyağı hücre zarını korur, yaşlanmayı geciktirir. Beynin daha iyi çalışmasına yardımcı olur. Kötü kolesterolü durdurur, iyiyi yükseltir. Safra kesesinde taş olmasını engeller, bağırsak sağlığını korur. Karaciğerin toksin atmasına yardımcı olur. Kanser riskini azaltır. Pankreasın yağları sindirmesine yardımcı enzimleri uyarır. Zeytinyağının, ruh halini iyileştirdiği ve kızgınlığı azalttığı görülmüştür.”

‘ZEYTİNYAĞI ZENGİNLİĞİMİZ’

EBSO Yönetim Kurulu Üyesi Haluk Tezcan ise zeytin ve zeytinyağının, Ege’de önemli bir kaynak olduğunu dile getirdi. Zeytinyağı üretiminin MÖ 4500 yılına kadar uzandığını, zeytin ağacının mitoloji ve botanikte "ölümsüz ağaç" olarak nitelendirildiğini hatırlatan Tezcan, “Dünyada zeytin üretimi yüzde 95 oranında, Akdeniz’e kıyısı olan ülkelerde yoğunlaşmış durumda. Ülkemizin bulunduğu coğrafi konum ve sahip olduğu Akdeniz iklimi özellikleri nedeniyle İspanya, İtalya, Tunus ve Yunanistan gibi önde gelen zeytin ve zeytinyağı üreticileri arasındayız. Rekabeti ve talebi çok olan bitkisel yağlar pazarında zeytinyağının durumunun sağlamlaştırılması için kalite ve sağlıklı ürün özelliğinin yanısıra lezzet faktörünün de öne çıkarılması gerekiyor. Mucizevi bir yağ olan zeytinyağının özelliklerini kaybetmeden üretilmesi ve ülkemizde halen kişi başına 1 kg. olan tüketimin arttırılmasında farkındalık oluşturulmasını arzu ediyoruz.” dedi. Haluk Tezcan, zeytinyağının yenmesiyle görülen sağlık etkisi kadar zeytinin yetiştirilmesi ve zeytinyağının üretilmesinde nitelikli eleman ihtiyacının karşılanması amacıyla hayata geçirilen proje kapsamında, bulundukları okulda bir duyusal analiz laboratuvarı ve teorik sınıf yapıldığını, "Zeytinyağı Tadım ve Zeytin/Zeytinyağında Tarladan Sofraya Doğru Üretim Uygulamaları" seminerleriyle toplam 500 kişiye eğitim verildiğini bildirdi. Tezcan, “Proje sona erdikten sonra oluşturulacak Zeytinyağının Duyusal Analizi eğitim programlarıyla öğrenci ve kursiyerlere mesleki yeterlilikler kazandırılarak, istihdam edilebilirliklerinin arttırılmasını hedefliyoruz.” diye konuştu.