Psikiyatri Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Şaban Karayağız, Kamu Personel Seçme Sınavı’na (KPSS) girecek adayların yoğun stres altında olduğunu dile getirerek, “Gelecek kaygısı KPSS'de sınav başarısını olumsuz etkiliyor.” dedi.

Memorial Kayseri Hastanesi Psikiyatri Bölümü’nden Yrd. Doç. Dr. Şaban Karayağız, KPSS öncesi sınav kaygısı ile ilgili uyarılarda bulundu. Sınavların, gelecek kaygısını takıntı haline getiren öğrencilerin yaşamında kaygı ve strese neden olduğunu aktaran Yrd. Doç. Dr. Karayağız, şu bilgileri verdi: “Belli düzeyde yaşanan kaygı gençleri motive eder, performansı yükseltir. Ancak kaygı düzeyinin yüksekliği bazı gençlerde sınav sırasındaki performansı olumsuz etkilemektedir. Kaygı düzeyi, sınavda öğrenciyi engelleyecek kadar güçlü ve sınav performansını olumsuz etkiliyorsa, yoğun sınav kaygısı söz konusudur. Kaygı ise, aşılamayacak bir problem değildir.”

“Kaygıyı minimum seviyede tutmak önemli.” diyen Yrd. Doç. Dr. Karayağız, “Sınav kaygısıyla baş etmek ya da önlemek sınav üzerinde yoğunlaşmayı ve sorulara odaklanmayı sağlamaktadır. Kaygıyı minimum seviyede tutmak düşünceleri organize etmede, dikkat toplamada yardımcı olur, olumsuz düşünmeyi ve panik yapmayı engeller. Sınav sırasındaki kontrol duygusu başarmaya yardım edecek, gerçek performansı da ortaya çıkaracaktır.” diye konuştu.

Yrd. Doç. Dr. Şaban Karayağız, sınav öncesinde ve sırasında uygulanacak şu önerilerde bulundu: "Sınava iyi hazırlandığınız gerçeğini ve yapabileceğinize olan inancınızı sık sık tekrarlayın. Konuların ne kadarını bildiğinize odaklanın. Sınav sırasında kaygıyı artıracak olumsuz düşüncelerden uzak durun. Örneğin, ‘kazanamazsam bu her şeyin sonu olur’ düşüncesi daha fazla kaygıya neden olmaktadır. Cesaret son derece önemlidir. Sınavda olumlu düşünerek cesaret verici cümleler kurmak kaygıyı azaltacaktır. Mesela, ‘bu işi de başaracağım’ öngörüsüne inanmak cesaretlendiricidir. Sınav sırasında soruları çözerken çevredeki öğrencileri kesinlikle gözlemlemeyin. Diğer öğrencilerin hızlı ya da yavaş olduklarını düşünmek kaygıyı arttırabilir. Sınava öncesinde basit nefes alma ve gevşeme egzersizleri ile uzmanların beslenme ve uyku düzeni hakkındaki önerilerine uyulmalıdır."