Eceabat Orman İşletme Şefliği tarafından, terminatör böcek olarak bilinen bin adet "calosoma sycophanta", Tarihi Gelibolu Yarımadası'ndaki Alçıtepe köyü civarlarında, çamkese zararlısıyla mücadele kapsamında doğaya salındı.

İşletme şefliği alanında bulunan çam ağaçları, bir süre önce böcekler tarafından zarara uğratılmıştı. Bu konuda çalışma yapan şeflik, çamkese böceğiyle mücadele kapsamında doğaya bin adet calosoma saldı. Terminatör olarak adlandırılan bu böcekler, çamkese böceklerinin çoğulmasını engelliyor. Konuyla ilgili açıklamada bulunan Eceabat Orman İşletme Şefi Ulaş Ahatoğlu, çamkese böceğine karşı biyolojik mücadele yaptıklarını söyledi. Ahatoğlu, 2Orman, ağaçlarla birlikte diğer bitkiler, hayvanlar, mikroorganizmalar gibi canlı varlıklarla toprak, hava, su, ışık ve sıcaklık gibi fiziksel çevre faktörlerinin birlikte oluşturdukları karşılıklı ilişkiler dokusunu simgeleyen bir ekosistemdir. Bu kapsamda yürütülen ormancılık faaliyetlerinde, muhteşem bir düzen içerisinde yaratılmış olan tüm bu etkenlerin dengesi korunmaya çalışılmaktadır. Zararlı olarak bilinen bir tür, tamamen yok edilmeye çalışılmıyor. O türün nesli tükendiğinde, bilinen zararları yok edilmekle birlikte bilinmeyen yararlarının veya denge içindeki rolü de yok olacaktır. Önemli olan, kurulmuş olan ekolojik dengenin korumasıdır." dedi.

Çamkese böceğinin tahribatına uğrayan ağaçlarda artım kaybı olduğunu belirten Ahatoğlu, "Ancak nisan ve mayıs aylarında, kışın yaprağını döken diğer ağaçlar gibi tekrar yeni tomurcuklarla yeşerir, hayatiyetini kaybetmez. Gelibolu Yarımadası sadece orman değil, çok özel bir alan. Bu topraklar, 253 bin şehidimize evsahipliği yapıyor. Her yıl ortalama 2 milyon ziyaretçi tarafından ziyaret ediliyor. Bizim için burada bulunan her ağacın, her yaprağın, her canlının ayrı bir önemi var. Tüm alandaki ormanlar, sürekli gözetim altında tutuluyor. Alanda orman ile ilgili her detay teknik olarak incelenip yapılacak çalışmalar risk analizi, yarar- zarar dengesi gözetilerek planlanıyor.” şeklinde konuştu.