Yeni Zelanda tarafından Conk Bayırı'nda hakka danslı anma töreni düzenlendi. Hakka dansı figürlerinin yanlış anlaşılması üzerine 10 yıl önce Gelibolu Yarımadası'nda yasaklanmıştı.

Çanakkale Savaşları'nın 100. Yılı dolayısı ile 25 Nisan'daki Anzak Ayini'ne katılmayan Anzak torunları için Gelibolu Yarımadası'nda 6 ve 8 Ağustos'ta ikinci bir anma töreni düzenlendi. 6 Ağustos'ta 57. Alay, Anzak Koyu ve Lone Pine'de düzenlenen törenlerin ardından bugün de Yeni Zelanda Hükümeti tarafından Yeni Zelanda mezarlığının bulunduğu Conk Bayırı'ndaki anıtının yanında anma töreni düzenledi. Saat 17.00 başlayan tören, 1.5 saat sürdü. Törene Yeni Zelanda Genel Valisi Jerry Mateparae, Avustralya Genel Valisi Peter Cosgrove, Çanakkale Valisi Ahmet Çınar, 2. Kolordu Komutanı Korgeneral Yıldırım Güvenç, Yeniz Zelandalı askerler, savaşa katılan ülkelerin temsilcileri ve Anzak torunları katıldı.

Tören, Yeni Zelanda askeri birliklerinin yerini alması ile başladı. Ardında ilahiler okundu, dua edildi. Törene katılanlara bir konuşma yapan Yeni Zelanda Genel Valisi Jerry Mateparae, törenin yapıldığı alanda 100 yıl önce yaşananları anlatı. Mateparae, "Bugün 8 Ağustos'ta Yeni Zelandalılar 100 yıl önce Conk Bayırı Muharebesinde vatandaşlarımızın sergilediği tavrı hatırlıyorlar. Yeni Zelanda askeri tarihçisi lan Mc Gibbon muharebeyi 'cesaret ve azmin destanı' olarak tanımlamaktadır. Gelibolu'ya önceki gelişlerimden birisinde, sırt hatlarından Conk Bayırını askerlerimizin izlediği rotanın izini sürdüm. Askerlerimizin üzerinde savaştığı araziyi incelediğimizde ve su yolları ile sırt hatlarına baktığımızda, mücadelelerin büyüklüğü karşısında şaşkına dönüyoruz. Aylar süren kötü beslenme ve hastalıklarla zayıf düşen askerlerin hala şevkle ve azimle savaşabilmeleri insanı afallatıyor. Yüzyıl sonra bu savaşın ikinci yüzüncü yılı dönümü zamanı geldiğinde, umuyorum torunlarımız burada olurlar. Bu isimsiz askerler anıtındaki ve yakındaki mezarlıklar bulunan isimlere bakarak tarihimizi öğrenir ve Malone'un 'yürekli centilmenler. Olabildiğince muhteşem ve cesur' olarak tanımladığı askerlerimize saygılarını sunarlar." şeklinde konuştu.

Konuşmanın ardından Yeni Zelanda Anıtı'na çelenkler sunuldu. Yeni Zelanda ve Türkiye milli marşları eşliğinde bayraklar göndere çekildi. Yeni Zelandalı bir grup yerlinin geleneksel kıyafetlerle oluşturduğu koru tarafından ilahiler seslendirildi.

10 YIL ÖNCE YASAKLANMIŞTI

Tören, Yeni Zelandalı askerlerin meşhur hakka dansı ile sona erdi. Yaklaşık 5 dakika süren hakka dansında ilginç figürler sergilendi. Hakka dansını Yeni Zelanda Genel Valisi, Çanakkale Valisi ve Avustralya Genel Valisi saygı gereği ayakta dikilerek izledi. Yeni Zelanda Genel Valisi, hakka dansının figürlerinin yanlış anlaşılmaması için gösteri sırasında Çanakkale Valisi Çınar'ın kulağına bilgiler aktardı. Hakka dansı 2005 yılında Başbakanlık tarafından figürlerin halkın duygularını incittiği ve figürlerin yanlış anlaşılması üzerine yasaklanmıştı. Hakka dansı en son 2014 yılında ki törenlerde yapılmıştı. Dans 10 yıl sonra bugün Conk Bayırı'ndaki Yeni Zelanda Anıtı'nda yapıldı.

Vali Çınar, gösteriyi dikkatle izledi.

Hakka dansı gösterisinin ardından tören son buldu.