Gelibolu Yarımadası'nın içme suyu ihtiyacını karşılamak için başlatılan projede sona yaklaşıldı. Projeyle yarımadaya 8,18 milyon metreküp su temin edilecek.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, bölgenin 2045 yılına kadar olan içme suyu ihtiyacının bu projeyle karşılanacağı belirtildi. Bakan Veysel Eroğlu, 2011 yılında açılan Çokal Barajı’nı yöre halkının uzun zamandır beklediğini belirterek, “Trakya’da çok sayıda baraj ve sulama tesisi inşa ediyoruz. Bu proje de çok heyecan verici. Bölge halkımız, bu barajı uzun zamandır bekliyordu. Bu barajı inşa etmek bize nasip oldu. Çokal Barajı, Tekirdağ Şarköy ilçesiyle Gelibolu Yarımadası'na yılda 16,80 milyon metreküp içme suyu temin edecek. Böylece bölgenin 2045 yılına kadar olan içme suyu ihtiyacını karşılayacağız.” şeklinde konuştu.

Çokal Barajı’ndan yılda 8,18 milyon metreküp su iletmek maksadıyla inşa edilen Gelibolu İsale Hattı’nda çalışmalar devam ediyor. Projenin tamamlanmasıyla Gelibolu-Eceabat hattında 33 yerleşim yerine su temin edilecek. Ayrıca proje kapsamında günlük 50 bin metreküp kapasiteli Gelibolu İçme Suyu Arıtma Tesisi’nin inşaatı da devam ediyor; Mart 2015 itibarıyla fiziki gerçekleşme yüzde 92’ye ulaştı.

Çanakkale’ye Çokal Barajı’ndan içme suyu sağlayacak proje dahilinde dört isale hattı bulunuyor. Mart 2015 itibarıyla bunlarda yüzde 85 fiziki gerçekleşme sağlandı. Evreşe’ye içme suyu iletecek 1. kısım isale hattı kapsamında ana terfi merkezi, 2 adet depo ve 34 km. isale hattı bulunuyor. Projeyle yılda 1,1 milyon metreküp içme ve kullanma suyu temin edilecek. Projenin 2. kısım isale hattı, Tekirdağ Şarköy’deki dokuz yerleşim birimine yılda 7,5 milyon metreküp su temin edecek. Gelibolu Yarımadası’ndaki 33 yerleşim yerine içme suyu iletecek olan 3. ve 4. kısım isale hatlarıyla da 33 yerleşim biriminin 2045 yılına kadar olan ihtiyacı karşılanacak. 214 km.’lik isale hattıyla yarımadaya, yılda 8,18 milyon metreküp içme suyu temin edilecek.

Gelibolu Yarımadası’nın uzun vadeli içme suyu ihtiyacını güvence altına alan Çokal Barajı, aynı zamanda Tekirdağ’da 26.920 dekar alanda cazibe, 100.650 dekar alanda terfili olmak üzere toplam 127.570 dekar zirai alanı suya kavuşturacak.