Amasya Barosu Genç Avukatlar Meclisi İdare Heyeti, Mersin'in Tarsus ilçesinde Özgecan Aslan'ın canice öldürülmesi olayı ile ilgili açıklama yaptı.
Heyet Başkanı Mehmet Akif Aydın, Türk toplumunda görülmesi kahır vesilesi olan ve giderek yaygınlaşan bu tür olayların tekrar yaşanmasından endişe ettiklerini söyledi.
Erkeğin kadına göre fiziki olarak güçlü olduğunu kaydeden Aydın, “Kadın ise nadidedir, kirli emellere alet edilemeyecek kadar değerli ve kutsaldır. Her şeyden evvel kuldur, insandır, anadır. Bu aşağılık cinayet, kadına şiddetin ve tecavüz vakıalarının yaygınlaştığı bir dönemde gerçekleşmiştir. Kadının şahsiyetinin hiçe sayıldığı ülkemizde yine kadının bir ‘mal’ gibi algılanmasının da bu elim olaydaki rolü büyüktür.
Türk kadınının siyasi ve iktisadi olarak verdiği mücadeleye vurulmuş bir darbe olmasının yanı sıra, popüler kültürün ve modernite vasıtası olarak sunulan yaşam tarzı ile hiç de alışık olmadığımız, toplum bünyesine uygun olamayacak alışkanlıkların neticesinde meydana gelen rezil bir durumdur.” dedi.
DİZİ VE EĞLENCE PROGRAMLARIYLA HAYASIZLIK ZİRVE YAPTI
Türk toplumuna subliminal mesaj verircesine cinselliğin ve sapkınlığın kol gezdiği belirten Aydın, “Türkiye’de artık yanlış giden bir şeyler olduğunun farkına varılmalıdır. Özellikle dizilerle ve eğlence programlarıyla zirve yapan hayasızlığın üstüne set çekilme zamanı gelmiştir.
Kadını eve kapatan, eğitimini ve gelişmesini engelleyen zihniyet ile onu cinsel bir obje olarak gören sözüm ona moda ikonu haline getiren zihniyet ile canhıraş mücadele edilmelidir. Mücadele edilmesi gereken diğer bir husus, siyasilerin popülist söylemlerinin halkta bıraktığı olumsuz imajın düzeltilmesiyle alakalıdır. Kadın erkek eşitliğinin abartı olduğunu ve böyle bir eşitliğin kabul edilmediğinin siyasetçiler ve toplumun değişik kesimleri tarafından ifade edilmesini tasvip etmiyoruz, ayrıca bundan rahatsızlık duyan her kesime iş düşmektedir. Dolayısıyla toplumun dejenere olmuş yapısıyla başa çıkmak herkesin asli vazifesidir.” şeklinde konuştu.
EĞİTİM VE SİYASET BU TÜR OLAYLARIN ÖNLENMESİNDE YETERSİZ
Aydın şunları kaydetti, “Kadının maddi ve manevi bütünlüğünü tesis etme gayretinde olan eğitim ve siyaset bürokrasisinin, bu ve buna benzer olayları önlemedeki yetersizliği üzerine de ciddi çalışmalar yapılmalıdır. Güvenlik ve ceza adaleti sisteminin işlevselliği yeniden tartışmaya açılmalı, cezaların caydırıcılığı meselesi tekrar gözden geçirilmelidir.
Üniversite öğrencisi Özgecan Aslan’ın Mersin’de hunharca katledilişinin toplumumuzda bıraktığı derin yara yıllarca silinmeyecektir. Bırakınız bir masumun yakılarak katledilmesini, suçluların dahi ateşle cezalandırılması Cenab-ı Allah’a mahsustur. Bu tarifsiz ölüm şekli karşısında dehşete kapılmamak elde değildir. Bu dünyada cehennemi genç kardeşimize yaşatan ve bu kanı bozukluğu Türk toplumuna reva görenlerin cezalarını bulacaklarına inancımız tam olmakla birlikte, her iki dünyada da ellerimiz yakalarında olacaktır.”