Dünyanın dört bir yanından genç bilişimcilerin yarıştığı ‘Infomatrix - 2015 Bilişim Olimpiyatları'nın Bükreş finali dün Lumina Üniversitesi'nde gerçekleştirildi.

Bu sene 13.sü düzenlenecek olan ‘Infomatrix - 2015 Bilişim Olimpiyatları’nın Romanya finalinde Romen öğrenciler dereceye girebilmek için birbirinden ilginç projeleri tanıttı. Finalde mini robotlar, tıp, endüstri ve eğitim alanında geliştirilen projelerin yanında kısa filmlerle de dikkat çekti.

Programcılık, Bilgisayarlı Sanat, Sistem Kontrol, Robot ve Kısa Film kategorilerinde yarışan öğrenciler en çok ilgiyi robot dövüşlerine gösterdi. Öğrencilerin Lego parçaları ile değişik donanımlarda geliştirdikleri robotlar birbirlerini saha dışına atmak için çaba sarf etti. Çizgi takibi yapan robotlar da kurulan parkuru en kısa zamanda tamamlamaya çalıştı. Öğrenciler, robotlara taktıkları değişik aparatlarla farklı görevler yapmasını sağladılar. Bazı robotlar normal yol veya arazi şartlarına kendiliğinden uyum sağlarken bazı robotlar kamera ve robot kolları ile insanlar için tehlikeli alanlarda zor görevleri başarması için tasarlandı.

Finallere 2013 yılında Intel'in dünya genelinde düzenlediği yarışmada sürücüsüz araç projesi ile birinci olan Romen Ionut Budisteanu da katıldı. Devre levhasına otomatik devre elemanları yerleştirebilen makinesi ile Infomatrix'e katılan Ionut,"Bu projede endüstriyel bir robot yaptım. Mühendisler, araştırmacılar ve elektronik devre üzerinde çalışan insanlara yardımcı olacak evlerinde dahi kurup kullanabilecekleri bu makineyi geliştirdim. Bu projenin artıları; normalden ucuza mal olması ve diğer makinelere göre daha hassas olması. Başarılı olabilirsem kendi şirketim aracılığı ile üretime geçmeyi düşünüyorum." dedi.

ATOM İÇİ 3 BOYUTLU GEZİNTİ

Programlama dalında Chemistry VR projesi ile birinci olan Popa Sebastian ve Andrei Tudor ise atom ve moleküllerin dünyasını 3 boyutlu olarak öğrencilere sunuyor. Sanal gerçeklik gözlüğü ile öğrenciler atom boyutunda gezintiye çıkıyor. 3 boyutlu olarak atom çekirdeğindeki nötron, proton ve elektronlar arasında ki etkileşimi gösteren programı yazan Popa ve Andrei, "Biz bir kimya laboratuvarını öğrencilerin gözleri önüne getirmeyi amaçladık. Normalde çok büyük maliyetlere yapılacak laboratuvar yerine sanal gerçeklik gözlüğü ve yazdığımız program ile atomsal boyutlarda dolaşma imkanı sağlıyoruz." dedi. Popa "Programımızda atomun elektronları ve çekirdeğinin, yanı sıra moleküllerin şekil ve dizilişlerini görebiliyoruz. Mesela burada su molekülünü görüyoruz. Ayrıca proton çarpıştırıcısı ile protonları çarpıştırıp daha küçük parçacıklar elde edebiliyoruz." dedi.

Bu sene14-18 Mayıs tarihleri arasında 13.'sü gerçekleştirilecek olan Infomatrix - 2015 Bilişim Olimpiyatları'na 43 ülkeden 500'ün üzerinde projenin katılması bekleniyor.