Geçen yıl ağustos ayında Muğla’nın Datça ilçesinde zıpkınla balık avlamak için daldığı sırada sığ su bayılması sonucu hayatını kaybeden milli dağcı Emrah Özbay’ın ismi, ömrünü adadığı dağda yaşayacak. Yurtiçi ve yurtdışında 50’den fazla tırmanış yapan Özbay’ın adı, kaya tırmanış rotalarının bulunduğu ve İzmir’deki dağcıların uğrak yeri olan, Buca ilçesi Kaynaklar Mahallesi’nde yaptırılan bir kır çeşmesine verildi. İzmir Büyükşehir Belediyesi İZBETON A.Ş. tarafından doğal taşlardan yapılan çeşmenin açılışına ablası Hülya Özbay, dağcı yeğeni Rüya Gökçe, Zive Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü ile Dokuz Eylül Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü (DEDAK) üyesi çok sayıda dağcı katıldı. Duygusal anların yaşandığı törende, genç dağcının ablası gözyaşlarına hakim olamadı.

33 yaşında hayatını kaybeden Emrah Özbay’ın, Türkiye’yi yurtdışında defalarca başarılı bir şekilde temsil ettiğini belirten Zirve Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü Genel Başkanı Orhan Kozan, “Emrah, işinin ustasıydı. Hem Türkiye’de hem de yurtdışında birçok çıkış, ilk çıkış, kış tırmanışı yaptı, yeni rotalar açtı. 2012 yılında bir arkadaşıyla birlikte, bütün rotaları tehlikeli kabul edilen ve birçok dağcının zirve yapmaya çalışırken hayatını kaybettiği, İsviçre Alpleri'nde bulunan Eiger Kuzey Duvarı (North Face) tırmanışını bile denemişti. Oğlumuz, kardeşimiz gibi sevdiğimiz Emrah’ı zamansız kaybetmenin acısını yaşadık, yaşamaya devam ediyoruz ancak onu kaya tırmanış antrenmanlarını yaptığı, eğitimler verdiği, yeni rotalar açtığı Kaynaklar’daki bu kır çeşmesine adını vererek yaşatmak istedik. Kaynaklar bölgesini her hafta kullanan dağcı arkadaşları, adının verildiği bu çeşmeyi kullandıkça Emrah’ı asla unutmayacak, onu dualarla ve iyilikle anacak. Ayrıca Emrah adına anma tırmanışları ve etkinlikler yapmaya devam edeceğiz. Bu çeşmenin yapılması ve Emrah’ın adının verilmesi konusunda bize her türlü desteği veren İzmir Büyükşehir Belediyesi ile çevre düzenlemesini yapan Buca Belediyesi’ne teşekkür ediyoruz.” diye konuştu. Kardeşinin iyilikler ve güzel anılar bırakarak gittiğini ifade eden Hülya Özbay da, “Emrah’ın bu kadar sevildiğini görmek, adının burada yaşacak olması, güler yüzünün burada her daim yer alacak olması bizi mutlu etti.” dedi. Özbay’ın kendisi gibi dağcı olan yeğeni Gökçe ise, “Tırmanmaya 5 yaşımda, dayımın sayesinde başladım. Yerini dolduramam ama onun gibi başarılı bir dağcı olarak, onun taşıdığı bayrağı daha ileriye götürmeye çalışacağım. Yeni rotalarda onun yerine tırmanış yapacağım.” şeklinde konuştu.

Emrah Özbay, 29 Ağustos 2014'tea Datça'da zıpkınla balık avlamak için dalış yaptığı sırada sığ su bayılması sonucu hayatını kaybetmişti. 1995 yılında dağcılığa başlayan Özbay, Türkiye Dağcılık Federasyonu’nda uzun süre eğitim vermiş, teknik, eğitim ve arama kurtarma kurullarında görev almıştı. Son olarak İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Dağcılık Kulübü’nü çalıştıran Özbay, yurtiçinde çok sayıda dağın yanısıra İran’daki Demavend (5 bin 637 m.), Kırgızistan’daki Peak Lenin (7 bin 135 m.) ve Khan Tengri (7 bin 10 m.) ile Tacikistan’daki Korjnevskaya (7 bin 105 m.) dağlarına milli sporcu olarak tırmanmıştı.