Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Türkiye’nin terörle mücadelesinin yurt içinde ve yurt dışında kararlı bir şekilde sürdürüldüğünü söyledi.

İstanbul’da gerçekleştirilen NATO Askeri Komitesi Konferansı sonrasında NATO Askeri Komitesi’nin mevcut Başkanı General Petr Pavelile birlikte düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Orgeneral Hulusi Akar, öncelikle son terör olaylarında şehit olan polis ve asker yakınlarına taziyelerini dile getirdi.

Terörle mücadelede taviz verilmediğini dile getiren Orgeneral Akar, “Terörle mücadelemiz, güvenlik kuvvetlerimiz tarafından yurt içinde ve yurt dışında omuz omuza kararlı bir şekilde sürdürülmektedir. Mehmetçik'ten en kıdemli mensubuna kadar Türk Silahlı Kuvvetleri, gece gündüz demeden her türlü hava ve arazi koşullarında kendisine verilen görevleri geçmişte olduğu gibi bundan sonra da büyük bir fedakarlık kahramanlık azim ve gayretle sürdürecektir.” şeklinde konuştu.

Genelkurmay Başkanı Akar, konferansa ilişkin ise çok verimli geçtiğini belirterek, “Bu konferans sırasında da NATO’nun Türkiye’nin terörle mücadelesine olan desteğini bir kez daha vurgulamıştır.” dedi.

Konuşmasını İngilizce sürdüren Akar, müttefiklerinin terörle mücadelede verdiği tam destek ve gösterdiği dayanışmayı memnuniyetle karşıladığını söyledi.

NATO’nun güneyinde ve doğu kanadında önemli zorluklarla karşı karşıya olduğunu dile getiren Genelkurmay Başkanı Akar, “Doğu kanadında Ukrayna’daki istikrarsızlığın bölgesel ve küresel güvenliğe olumsuz etkisi olduğunu biliyoruz. Irak ve Suriye’deki durumda gerçekten karmakarışık bir hal almış durumda. Türkiye 2 milyon Iraklı ve Suriyeliye ev sahipliği yapmakta ve 6 milyar dolardan fazla para harcamış durumdadır.” ifadelerini kullandı.

Orgeneral Hulusi Akar, Suriye ve Irak’taki istikrarsızlık sebebiyle yaşanan mülteci sorununun ise sadece bölge için değil, tüm dünya için olumsuz sonuçlar doğurduğuna işaret etti. “Dahası DAEŞ, PKK, PYD terör örgütleri bölgedeki güvenlik için önemli bir tehdit olarak karşımıza çıkmakta.” ifadelerini kullandı.

'HER TÜRLÜ TERÖR ÖRGÜTÜNE KARŞI MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ'

Açıklamaların ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Genelkurmay Başkanı Akar, IŞİD'in mevcut gidişatı ve çekilen patriotların geri getirilmesi ile ilgili soruya şu cevabı verdi: “En baştan bu yana her türlü terör örgütüyle kararlı bir şekilde mücadele ediyoruz. Kim olduklarına ve ne yaptıklarına bakmaksızın aynı şeyi DAEŞ için de yapıyoruz. Şu ana kadar da yaptık. Güvenlik Konseyi kararları çerçevesinde gerekenleri yaptık. Koalisyon kuvvetleri çerçevesinde de yaptık. Hava sahamızı ve hava üslerimizi bu çerçevede kullanıma açtık. Daha önce söylemiş olduğum gibi en baştan beri yürüttüğümüz mücadelemizde bir değişiklik olmadan Türkiye’nin temel politikası olarak her türlü terör örgütüne karşı mücadelemizi sürdüreceğiz.”

Orgeneral Hulusi Akar, patriotların geri getirilmesi konusunda ise “Bize katkı vermiş, destek vermiş dayanışmalarını göstermiş ülkeler NATO kapsamında dayanışmalarını göstermiş ülkeler, önümüzdeki aylarda bazı değişiklik programlarını bildirdiler. Ama kendileriyle ve diğer ittifak ülkeleriyle irtibatımızı devam ettiriyoruz. Müzakerelerimizi temaslarımızı sürdürüyoruz ve hava füze savunması alanında gelecekte de desteklerini devam ettirecekler.” ifadelerini kullandı.

Akar, önümüzdeki günlerde İncirlik dışında başka askeri üslerin de NATO’ya açılıp açılmayacağı sorusuna ise “Halihazırda hayır.” cevabını verdi.

PETER PAVEL: İSTANBUL KONFERANSI ÇOK VERİMLİ GEÇTİ

NATO Askeri Komitesi Başkanı General Peter Pavel ise konferansa ev sahipliği yapmalarından dolayı Genelkurmay Başkanı Akar’a teşekkürlerini dile getirdi. İstanbul konferansının çok verimli geçtiğini belirten Pavel, NATO üyelerinin herhangi bir NATO üyesine yönelik ihtilaf olması durumunda caydırıcılığın gösterilmesi konusunda bir kez daha ortak tavır takınma konusunda ortak kanaat oluştuğunu ifade etti.

Öte yandan NATO Askeri Komitesi Konferansı'nın bir sonrakinin Polonya'nın başkenti Varşova'da yapılacağı bildirildi.