Ziraat Mühendisleri Odası Aydın Şube Başkanı Mahmut Nedim Barış, Germencik ilçesinde jeotermal kuyuları ve işletmelerinin durdurulması için topladıkları 2 bin 500 imzayla Aydın Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunduklarını söyledi. Halk sağlığını tehdit eden jeotermalde gerekli önlemlerin alınmadığını iddia eden Barış, denetimsiz jeotermalin insan, çevre ve doğaya zarar verdiğini söyledi.

Oda Şube Başkanı Barış, amaçlarının insanların jeotermalden göreceği zararın önüne geçmek olduğunu belirterek, “Germencik’teki jeotermalin çevreye verdiği zararlarla ilgili yürüyüş yaptık, panel düzenledik ve imza topladık. Amacımız, buralarda jeotermalden doğabilecek hastalıkları engellemek. Bunun için Aydın Cumhuriyet Başsavcısı’na suç duyurusunda bulunduk. Vatandaş, jeotermal enerji kuyularının artık açılmamasını, açılırsa da kontrollü olmasını, çevreye, toprağa ve insana zarar vermesini istemiyor. Şehrin ortasında jeotermal tesisler kuruluyor, vatandaşlar bunlara tepkili.” dedi.

Jeotermal enerjide denetimsizlik sonucu, “dağlarından yağ ovalarından bal akan” Aydın’ın o bölgelerinde artık ovalardan bal akmayacağını söyleyen Barış, “Çünkü o bölgede incir, artık bu koşullarda yetişmez. Zaten yapılan araştırmalar da onu gösteriyor. Son çıkan raporlarda, nem oranı ve toprağa salınan ağır metallerden dolayı hem toprakta hem de havada zarar. Bir de vatandaşlar, mahallelerin içerisinde açılan kuyuların gürültüsünden ve kokusundan da rahatsız. Jeotermallerden çıkan buharla asitler havaya karışıyor. Yağmurla bu asitler yeniden aşağıya iniyor. Vatandaş da bunu bir şekilde bünyesine alıyor. Bu da kanserojen etki yapıyor. Vatandaş, kontrolsüz ve denetimsiz jeotermal istemiyor.“ şeklinde konuştu.