Aydın’ın Germencik ilçesinde jeotermal enerjinin insan ve çevreye zarar verdiğini iddia eden bir grup protesto yürüyüşü yaptı. Jeotermal enerjide kullanılan suların ve buharın kontrolsüz olarak doğaya salındığını ve bunun insan ve çevreye zararlı olduğu iddia edildi. Aydın Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Mahmut Nedim Barış, jeotermal tesislerinin kullanımında eksiklikler olduğunu, insan sağlığı ve 1 milyon dekar tarım arazisi ile Büyük Menderes Nehri için büyük tehdit oluşturduğunu söyledi.

Germencik Belediye Parkı önünde toplanan çevreci ve vatandaşlar, jeotermal enerjinin kontrolsüz ve insan sağlığını ve çevreyi tehdit ettiği iddiasıyla protesto yürüyüşü yaptı. 'Sağlığıma, suyuma, toprağıma ve çevreme dokunma' pankartı açarak Belediye önüne kadar yürüyen vatandaşlar, jeotermal tesislerin durdurulması ve yeni kuyuların açılmasının engellenmesini istedi. Jeotermalin enerjinin insan ve çevreye zarar verdiğini iddia eden Aydın Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Mahmut Nedim Barış, "Jeotermal enerji ve kullanımıyla ilgili önemli hukuki eksiklikler ve yanlışlıklar bulunmaktadır. Öncelikler jeotermal enerjiyi tamamen bağımsız şekilde ele alan bilimsel ve teknik gelişmelere uygun olarak kaynaklarının etkin bir şekilde aranması, araştırılması, geliştirilmesi, üretilmesi korunması bu kaynaklar üzerinde hak sahibi olunması ve hakların devredilmesi. Kaynaklarda ve uygulanacak projelerde verimlilik ve geri dönüşümün sağlanmasına, kaynakların etkin kullanımına, denetimine ve bütün süreçlerde çevrenin korunmasına yönelik dinamik, uygulanabilir, açık ve net hükümleri içeren bir mevzuat oluşturulmalı. Germencik ilçesi ve köylerinde yaşayan üreticiler olarak; bundan böyle dağlarından ve ovalarından zehir akan yöre durumuna düşmek istemiyoruz. Germencik ve çevresinde kurulan ve kurulmakta olan jeotermal santralleri her geçen gün artan biçimde incir ve zeytin bahçelerine ve tarlalarımıza zarar vermekte. En önemlisi Büyük Menderes Nehri’nin kirlenmesine neden olmaktadır. Ağır metaller havzada bulunan 1 milyon dekar tarım alanlarını tehdit etmektedir. Atmosfere, yani havaya karbondioksit, hidrojen sülfür ve diğer gazlar salınmakta, Germencik ve çevresi bunlardan etkilenmektedir. Ülkemizin en kaliteli inciri ve bunun yanında zeytin alanları havaya salınan buhar nedeniyle etkilenmekte, kalite randımanda olumsuzluklar ortaya çıkmaktadır. Yeryüzünde gökyüzünün en verimli, en canlı bereketli toprakları, doğayı insanı sömürmeye yok etmeye gelmişler. Onlar için jeotermal demek her gün milyarlarca lira kazanç demek. Aydınlı için ise incirini, zeytinini, kaliteli suyunu, sağlığını kaybetmesi ve zehirli gazı soluması demek." dedi.

Aydın’da artan kanser vakalarının ve yüksek ölüm oranlarının çevre kirliliği ve özellikle Büyük Menderes Nehri’nin suyunun kirlenmesinin sebep olduğunu belirten Aydın Tabip Odası Başkanı Metin Aydın, jeotermal tesislerin de Büyük Menderes Nehri’nin kirliliğine sebep olduğunu söyledi. Aydın, "Jeotermal enerji bugün temiz enerji olarak sunulmasına rağmen doğru kullanılmadığında çevresel etkileriyle ciddi bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Jeotermalin içerisinde bulunan karbondioksit, hidrojen sülfür, amonyak, civa borik asit gibi kimyasal maddeler yoğun ve kontrolsüz olarak ortama salınınca sera etkisi, global ısınma asit yağmurlarıyla insan vücudunda birikmekte insanların ölümüne kadar varan sağlık sorunları oluşturmaktadır." diyerek, jeotermal tesislerin atıklarının insan sağlığı ve çevreyi tehdit ettiğini vurguladı.

Basın açıklamasının ardından yürüyüş olaysız şekilde sona erdi. Jeotermal protesto yürüyüşünü, Aydın Ziraat Mühendisleri Odası, Aydın Tabip Odası, ADD ve köylüler organize ettiler.