Gezi olaylarında parkta kurulan çadırların yakılmasıyla ilgili zabıtaya emir verdiği gerekçesiyle yargılanan sanık emniyet müdürü, böyle bir emir vermediğini, zabıtaya emir verme yetkisinin de bulunmadığını söyledi. Tanık olarak dinlenen zabıta yetkilisi, emniyet müdürünün kendisine ‘yakın’ dediğini ancak kendilerinin yakmadığını savundu. Çadırların içindeki mum ve tüp gibi maddeler nedeniyle kendiliğinden yanmış olabileceğini ifade eden tanık, kalan az sayıdaki çadırları ateşe attıklarını kaydetti.

İstanbul 29. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya sanık eski Emniyet Müdürü Ramazan Emekli ve avukatı katıldı. Olay tarihinde Beyoğlu'dan sorumlu il emniyet müdür yardımcısı olduğunu belirten Emekli, görevlendirme gereği denetim ve koordinasyondan sorumlu olduğunu, adli bir görevinin bulunmadığını söyledi.

Hakim, “Zabıtaya ‘sizin güvenliğinizi sağlayamayız çadırları yakın’ şeklinde talimat verdiniz mi?” diye sordu. Böyle bir talimatının olmadığını belirten Emekli, zaten zabıtaya emir verme yetkisinin de bulunmadığını vurguladı. Emekli oradaki görevinin parktaki 100-150 kadar vatandaşın tahliyesi olduğunu belirtti. Emekli, olay yerinde yeterli kuvvet bulunduğu için güvenliği sağlayamama durumunun da söz konusu olmadığını ifade etti.

Aynı olayla ilgili başka mahkemede yargılanan ve beraat eden zabıtalarla olay yerinde muhatap olup olmadığı sorulan Emekli, polis ekipleriyle olay yerinde bulunduklarını, zabıtaların da geldiğini, ancak onları tanımadığını anlattı.

Emekli’nin avukatı Onur Sinan Vatansever, müvekkili ile zabıta arasında emir ilişkisi bulunmadığını hatırlattı. Aynı suçtan yargılanan zabıtaların beraat ettiğini belirten Vatansever, müvekkiline de beraat verilmesini talep etti.

Mahkeme daha sonra aynı olayla ilgili başka mahkemede yargılanıp beraat eden ve ifadelerinde çadırları yakma emrini Emekli’nin verdiğini ileri süren kişilerin de bulunduğu zabıta görevlilerini tanık olarak dinledi.

İBB Zabıta Müdürlüğü’nde komiser olduğunu belirten Murat Sarı, olay tarihinde zabıtaları koordinasyonla görevli olduğunu söyledi. 60-70 tane çadırı toplayıp depoya götürdüklerini ifade eden Sarı, parkın sonunda 10-15 çadır kaldığını, sanık Emekli’nin kendisine, “Burada ne kendimizin ne de sizin güvenliğinizi sağlayamayız kalan çadırları yakın.” dediğini ileri sürdü.

Hakim, Sarı’ya çadırları kimin yaktığını sordu. Sarı’nın “Sorun da orada.” demesi üzerine hakim, “Bence de sorun orada. Emri o verdi diyorsunuz, biz yakmadık diyorsunuz, kim yaktı? Siz yakmadınız mı?” diye sordu.

Kendilerinin yakmadığını öne süren tanık Sarı, “Orada tüpler, mumlar vardı. Zannediyorum bu maddeler sebebiyle çadırlar yanmış olabilir. Emniyet müdürü bize yakın dedi ama biz kesinlikle yakmadık.” diye konuştu.

Zabıtada hizmet memuru olduğunu belirten tanık Murat Yüce ifadesinde, “Çadırları toplamıştık, az sayıda kalmıştı. Sanık Emekli olup olmadığını tam olarak bilmediğim emniyet müdürünün amirim Sarı’ya ‘çadırlarla uğraşmanıza gerek yok, yakın gitsin’ dediğini duydum. Ancak biz çadırları yakmadık. Zannediyorum lüks ve mumlar sebebiyle yanmıştır. Biz de kalan çadırları kendiliğinden yanan çadırların üstüne attık.” dedi.

Tanık zabıta görevlileri Hasan Hüseyin Yılmaz ve Osman Çeküç ifadelerinde, amirleri Sarı’nın emniyet müdürünün çadırların yakılması yönünde talimatı olduğunu söylediğini belirtti. Çadırları kendilerinin yakmadığını iddia eden zabıta görevlileri zaten yanan çadırların üzerine kalanları attıklarını kaydetti.

Tanık zabıta görevlileri Ali Rıza Tarğay ve Hüseyin Aladağ ise olay yerinde bulunmadıkları için böyle bir talimat verilip verilmediğini duymadıklarını söylediler.

Tanıkların ifadeleri üzerine Emekli’nin avukatı Vatansever, tanıkların müvekkilinden aldıkları emir üzerine çadırları yakmadıklarını, çadırların kendiliğinden yanmaya başladığını söylediklerini hatırlattı. Vatansever, “Kaldı ki çıkan yangını söndürmek için TOMA’lara emir veren kişi de müvekkilimdir.” dedi.

Mahkeme, bazı emniyet yetkililerinin talimatla tanık olarak dinlenmesi için görev yaptıkları ile yazı yazılmasını, İstanbul’da görevli olanların da mahkemeye gelmeleri için davetiye çıkarılmasına karar verdi. Duruşma ileri bir tarihe ertelendi.

İddianamede Ramazan Emekli, yangın çıkarmaya azmettirme ve görevi kötüye kullanmakla suçlandı. 5 yıla kadar hapsi istenen Emekli’nin zabıta yetkililerine çadırları yakma talimatı verdiği belirtildi. Bu duruşmada tanık olarak dinlenen zabıta görevlilerinin de bu talimat üzerine sahipleri belli olmayan çadırları ateşe verdikleri, bir kısmını da yanan çadırların üzerine attıkları kaydedildi. Bu eylem nedeniyle çevrede korku, kaygı ve paniğe neden oldukları ifade edildi. Şüpheli Emekli’nin yasal olmayan emri ile görevi kötüye kullanıp çadırların yakılmasına azmettirdiği iddia edildi.

Çadırların yakılması olayıyla ilgili adı geçen zabıta yetkilileri de İstanbul 51. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yargılanmış ve beraat etmişti.