Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Hüseyin Çelik: "Bunu refarunduma götürebiliriz. İstanbul halkına soracağız. Siz burada olup biteni kabul ediyor musunuz? Etmiyor musunuz? İstanbul halkı hangi yönde karar verirse, halkın kararı her zaman öpülüp başa konulacak bir karardır. Şu anda Gezi Parkı'ndaki genç kardeşlerime sesleniyorum, tabi sadace çevre duyarlılığı olan gençlere sesleniyorum. Bir an önce o Gezi Parkı'nın boşaltılması gerekiyor. O gezi parkını boşaltalım. Orada hayat normale dönsün" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan AK Parti MYK toplantısı sona erdi. Yaklaşık 5 saat süren toplantının ardından Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik açıklamalarda bulundu. Gezi Parkı'yla ilgili referanduma gidebileceklerini ifade eden Çelik şunları söyledi:

"Bunu refarunduma götürebiliriz. İstanbul halkına soracağız. Siz burada olup biteni kabul ediyor musunuz? Etmiyor musunuz? İstanbul halkı hangi yönde karar verirse, halkın kararı her zaman öpülüp başa konulacak bir karardır. Şu anda Gezi Parkı'ndaki genç kardeşlerime sesleniyorum, tabi sadace çevre duyarlılığı olan gençlere sesleniyorum. Bir an önce o Gezi Parkı'nın boşaltılması gerekiyor. O gezi parkını boşaltalım. Orada hayat normale dönsün. Herkes Gezi Parkı'na gitmek istiyorsa gitsin. Eğer bu ülkenin huzuru, güvenliği güzelliklerle paylaşılması sizler için çok önemliyse, lütfen bu çağrıma ses verin cevap verin. Yeşile ağaca duyarlı olduklarını ifade ediyorlar. Sayın Başbakanımız, 'halkın yüreğine dokunarak siyaset yapıyoruz. Yola çıktığımızdan beri de ne yaptıysak halkımızın refah ve huzuru için yaptık' diye kaydetti. Başbakanımız. Kendim adına sayın Başbakanım adına söylüyorum. Makul, meşru talapleri olan insanlar bize iletmek isterlerse, bizim gönlümüz yüreğimiz açık olacaktır bu taleplere. Yeter ki yıkma, yakma işin içine girmesin. AK Parti hükümetine zarar veriyoruz niyetiyle yola çıkıyor bazılarımız. Ama ülkemize zarar veriyoruz. Düşmanlarımızı sevindirmekten öteye gitmiyor bu işler. Buna bir son verilmesi gerekiyor. Sayın Başbakan şu altarnetifi de gelenlerle paylaştı. Mademki halkın ne istediğini öğrenmek istiyoruz. O zaman bir refarundum seçeneğini ilgili kurullara götürebiliriz. Bizim yetkili mercimiz, AK Parti MKYK'dır. MKYK'da bu mesele değerlendirilir. Daha sonra hükümet buradan çıkacak sonuca göre gerekenleri yapar."

"İSTANBUL GENELİNDE REFARUNDUM"

Türkiye genelinde bir refarundum olmayacağını söyleyen Çelik şöyle konuştu: "Somut sonuç şudur. Bunu refarunduma götürebiliriz. İstanbul halkına soracağız. Siz burada olup biteni kabul ediyor musunuz? Etmiyor musunuz? İstanbul halkı hangi yönde karar verirse, halkın kararı her zaman öpülüp başa konulacak bir karardır. Halkın iradesi dışında bir irade söz konusu değildir. Biz bugüne kadar buna saygılı olup bağlı olduk. Şu anda Gezi Parkı'ndaki genç kardeşlerime sesleniyorum, tabi sadace çevre duyarlılığı olan gençlere sesleniyorum. Bir an önce o Gezi Parkı'nın boşaltılması gerekiyor. O gezi parkını boşaltalım. Orada hayat normale dönsün. Herkes Gezi Parkı'na gitmek istiyorsa gitsin. Eğer bu ülkenin huzuru, güvenliği güzelliklerle paylaşılması sizler için çok önemliyse, lütfen bu çağrıma ses verin cevap verin"

Heyet üyesi Akpınar: "Bizler, kimsenin sözcüsü, kimsenin temsilcisi değiliz"  
"Bugüne dek sunulan taleplerin bilincindeyiz, Gezi Parkı'nın park olarak kalmasını,  şiddetin durdurulmasını ve sorumluların soruşturulmasının vazgeçilmez olduğunu  düşünüyoruz. Şiddetin tamamen sona erdirildiği bir ortamda katılım sürecinin  devam etmesini ümit ediyoruz. Gezi Parkı'nın bu bağlamda bir örnek teşkil etmesini  bekliyoruz, umut ediyoruz"

İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. İpek Akpınar, "Bugüne dek sunulan taleplerin bilincindeyiz, Gezi Parkı'nın park olarak kalmasını, şiddetin durdurulmasını ve sorumluların soruşturulmasının vazgeçilmez olduğunu düşünüyoruz. Şiddetin tamamen sona erdirildiği bir ortamda katılım sürecinin devam etmesini ümit ediyoruz. Gezi Parkı'nın bu bağlamda bir örnek teşkil etmesini bekliyoruz, umut ediyoruz" dedi. 

Akpınar, AK Parti Genel Merkezi'nde, Genel Başkan ve Başbakan Recep Tayyip  Erdoğan ile Gezi Parkı olaylarına ilişkin yaptıkları görüşmenin ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu. 

Taksim Gezi Parkı'na ilişkin görüşlerinin alınması için Başbakan Erdoğan'ın basın danışmanı tarafından dün akşam davet edildiklerini ifade eden Akpınar, diyaloğa inanan insanlar olarak konuya ilişkin bir iletişim kanalı açıldığını düşündüklerini söyledi. 
"Bizler, kimsenin sözcüsü, kimsenin temsilcisi değiliz" diyen Akpınar, bireyler, sorumlu vatandaşlar olarak bugünkü görüşmeye katıldıklarını dile getirdi. 

Farklı meslek gruplarından, farklı sosyal ve kültürel eksenlerden görüşlerini, Gezi Parkı'ndaki deneyimlerini aktardıklarını belirten Akpınar, "Bugüne dek sunulan taleplerin bilincindeyiz, Gezi Parkı'nın park olarak kalmasını, şiddetin durdurulmasını ve sorumluların soruşturulmasının vazgeçilmez olduğunu düşünüyoruz. Şiddetin tamamen sona erdirildiği bir ortamda katılım sürecinin devam etmesini ümit ediyoruz. Gezi Parkı'nın bu bağlamda bir örnek teşkil etmesini bekliyoruz, umut ediyoruz" diye konuştu. 

Akpınar, vatandaş sorumluluklarının şu anda sona erdiğini düşündüklerini, yetkilileri ve sorumluları sağduyuya davet ettiklerini söylediklerini anlattı. 

İpek Akpınar, bir gazetecinin "referandum konusundaki görüşleriniz nedir?" sorusuna da "Bu konu bize sorulmadı. Hükümete konuşulan çözümlerle ilgili herhangi bir yetkimiz olmadığını söyledik. Kişisel görüşlerimizi bu akşam açıklamayacağız, yarından itibaren hepimiz daha serbest olacağız" yanıtını verdi.