Gezi olayları sırasında yakın mesafeden gaza maruz kalan ‘kırmızılı kadın’ davasında sanık polis memuruna 600 fidan dikme ve 6 ay bakımını yapma cezası verildi.

İstanbul 73. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya sanık polis Fatih Z. ve şikayetçi Ceyda Sungur ile tarafların avukatları katıldı.

Sungur’un avukatı İlkay Bahçetepe, müvekkilinin anayasal hakkını kullanarak protestoya katıldığını, bu hakkının engellendiğini savundu. Sıkılan gazın kimyasal silah kabul edilmesi gerektiğini ifade eden Bahçetepe, müvekkilinin polise karşı herhangi bir direnme saldırma eylemi bulunmadığını kaydetti. Polisin kontrol tekniklerini kullanmak yerine eziyet yolunu seçtiğini ileri süren Bahçetepe, sadece sanık polis memuru değil dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere sıralı tüm yetkililerin de sorumlu olduğunu belirtti. Bahçetepe verilecek cezanın toplumda adalete olan güveni artıracağını söyledi.

Ceyda Sungur’da Mersin’deki gezi olayları sırasıda yakın mesafeden gaza maruz kalan bir eylemcinin kanser olduktan sonra geçen sene hayatını kaybettiğini belirtti. Bu nedenle kendisini şanslı gördüğünü ifade eden Sungur, sanığın cezalandırılmasını istedi.

Sanık polis memuru Fatih Z. eski savumalarını tekrarladığını belirterek beraatine karar verilmesini talep etti. Sanığın avukatı Funda Sadıkahmet Alp, müvekkilinin ameliyatın ardından göreve çağrıldığını anlattı. Aldığı emir üzerine gaz kullandığını kaydeden Alp, sadece müvekkilinin değil başka gaz sıkan polislerin de olduğunu söyledi. O dönemde olayların çok hareketli geçtiğini hatırlatan Alp, müvekkilinin Sungur’a yönelik bir kastı bulunmadığını savundu. Amirlerinin emri ile tamamen anlık gaz sıkarak belli bir mesafe ilerlediğini söyleyen Alp, Sungur yerine bir başkasının da olabileceğini ifade etti. Alp müvekkilinin görevi kötüye kullanma ve zor kullanma yetkisini aşmadığını iddia etti.

Mahkeme daha sonra kararını açıkladı. Zor kullanma yetkisini aşarak hafif yaralama suçundan sanığa 10 ay hapis cezası verdi. Sanığın duruşmadaki tutumu, yeniden suç işlemeyeceği kanaatine varıldığı gerekçesiyle hükmün açıklanmasını geri bıraktı.

Mahkeme denetimli tedbiri kapsamında sanık polise orman idaresinin göstereceği yere 300 fidan dikme ve 6 ay bakımını yapma cezası verdi.

Mahkeme, sanık polisin Sungur dışında başka kişilere de talimatlara aykırı şekilde gaz sıktığı ve tekme attığı gerekçesiyle görevi kötüye kullanmak suçunu da işlediğini belirtti. bu suç yönünden de 10 ay hapis cezası veren mahkeme, yine sanığın duruşmadaki tutumu, yeniden suç işlemeyeceği kanaatine varıldığı gerekçesiyle hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına hükmetti.
Mahkeme, denetimli serbestlik tedbiri kapsamında yine 300 fidan dikme ve 6 ay bakımını yapma cezası verdi. Böylece mahkeme sanık polis Fatih Z.’ye toplamda 600 fidan dikme ve 6 ay bakımını yapma cezası vermiş oldu.

Mahkeme, kararın kesinleşmesiyle birlikte ihmal suretiyle görevi kötüye kullanma yönünden ilgili kamu görevlileri hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi.