Bursa'da, çalınan atları keserek şehrin lüks semtlerindeki gıda işletmelerine satıldığı yönündeki iddiaların yankıları sürüyor. Bursa Veteriner Hekimler Odası (BVHO) Başkanı Sinan Sağlam, Türkiye’de gıda güvenliği konusundaki ihmallerin halk sağlığını tehdit eden boyuta ulaştığını söyledi. Sağlam, Türkiye’de ‘Gıda Müfettişliği’ sisteminin kurulmasıyla bu sorunların çözüleceğini kaydetti.

Çalındıktan sonra kesilen ve bazı kasap ve restoranlara satıldığı iddia edilen atlarla ilgili bir açıklama yapan BVHO Başkanı Sinan Sağlam, Türkiye’de gıda güvenliği konusundaki alınan önlemlerin yetersiz olduğunu söyledi. Sağlam, çiftlikten sofraya güvenli gıda için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın gerekli adımları atmasını istedi. Halkın güvenli gıdaya ulaşmasının anayasal bir hak olduğunu söyleyen Sinan Sağlam, güvenli gıdanın teminatı olan veteriner hekimlerin yetkilerinin yıllardır sürekli olarak budandığını, bunun sonucunda oluşan boşluklardan yararlanan fırsatçıların halk sağlığını tehdit ettiğini söyledi. Sağlam, şunları kaydetti: "Bursa’da yaşanan son olay halk sağlığının ne kadar büyük bir tehlike altında olduğunu gösteriyor. Gerekli koşullar yerine getirildiği takdirde at etinin yenmesinde sakınca yoktur. Bu konuda dinen de izin verildiği ortadadır. Ama; bizim itirazımız çalıntı atların gayri sıhhi koşullarda kesilerek ve at eti olduğu söylenmeden satılması ve bunları bazı kasap ve restoranların satın almasınadır. Sağlıksız koşullarda sığır ve kuzu da kesilse halkın sağlığının tehdit altında olacağını unutmamak lazım. Hele at, sağlıksız ortamda kesildiyse insanlara ‘Ruam’ adı verilen zoonoz bir hastalık geçer. Bu mikrop insanın özellikle baş kısmına yerleşir. Zamanla ölüme kadar giden ciddi bir hastalığa dönüşebilir."

ÇÖZÜM GIDA MÜFETTİŞLİĞİ

Türkiye’de güvenli gıda için yapılması gereken bir dizi çalışma olduğunu da dile getiren Sinan Sağlam, veteriner hekimlerin taşra teşkilatlarının yeniden kurulması gerektiğini söyledi. Başkan Sağlam, veteriner hekimlerin yetkilerinin arttırılması gerektiğini de belirtti. Sağlam, şöyle devam etti: "Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Sayın Mehdi Eker, 2012 yılında Gıda Müfettişliği uygulamasının başlatacağı duyurulmuştu. Veteriner Hekimler ve Gıda Mühendisleri sürekli denetim yapacaklardı. Böylece halk sağlığı için önemli bir çalışma gerçekleşecekti. Ancak konu birden bire gündemden düşürüldü. Maalesef günümüzde Türkiye’de güvenli gıda tüketildiğini söylemek bu yapıyla mümkün değildir. Yasal boşlukların derhal ortadan kaldırılması için gereken düzenlemeler yapılmalıdır."