Giresun Sivil İrade Platformu (GİSİP) tarafından, Giresun Üniversitesi Öğretim Üyeleri Derneği (GÜNİDER) yönetim kurulu üyelerine yönelik üniversite rektörlüğü tarafından açılan idari soruşturma protesto edildi. Giresun Üniversitesi Rektörlük binası karşısındaki Millet Bahçesi’nde GİSİP üyesi kalabalık bir grup tarafından protesto edilen üniversite yönetimine, üyelerce “Rektör İstifa” sloganı atıldı.

Bünyesinde 25 sivil toplum kuruluşunu barındıran GİSİP adına basın açıklamasını yapan Eğitim Birsen Giresun Şube Başkanı Mustafa Öz, GÜNİDER yöneticileri hakkında rektörlük tarafından, derneğin web sayfasında 4 Eylül 2014 tarihinde yayımlanan bir basın bildirisi nedeniyle idari soruşturma açıldığını belirtti. Öz, rektörlüğün uygulamasının hukuka aykırı olduğunu ifade ederek, "Anayasa ve kanunların amir hükümleri kapsamında derneklerin yapmış olduğu faaliyetleri denetleme yetkisinin mahkemelere ait olduğu tartışmasızdır. Bu kapsamda derneklerin suç sayılacak eylem ve işlemlerinde idari soruşturma açılması, gerek idarenin yetki alanı dışında olması gerekse de idari tazyik ve zorlamayla düşünceyi açıklama anlamına gelmesi nedeniyle TCK kapsamında da suç teşkil etmekte ve ayrıca mobbing olarak değerlendirilmektedir." dedi.

GİSİP olarak, rektörlüğün açtığı soruşturmayı durdurmasını istediklerini aktaran Öz, "Giresun Üniversitesi Rektörlüğü'nün, GÜNİDER'in yönetim kurulu üyelerine açmış olduğu bu disiplin soruşturmasının sivil toplumun sesini kısmaya ve düşünceyi ifade etmeyi engellemeye dönük haksız ve hadsiz bir girişim olduğunu ve bu tür girişimlerin hedeflenen amaçlarına ulaşamayacağını net bir dille ifade ediyoruz. Bu sebeple yasal haklarımız saklı kalmak kaydıyla, GİSİP olarak Giresun Üniversitesi Rektörlüğü'nü kınıyor ve bu soruşturmanın derhal durdurulmasını istiyoruz." dedi.