Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde, Genel Maden işçileri Sendikası (GMİS) Armutçuk Şubesi'nin 10. olağan kongresi yapıldı. Kongrede Çetin Yiğit ve İsa Mutlu yarıştı. Mevcut başkan Mutlu, yeniden seçilerek güven tazeledi.

Büyük Anadolu Otel'deki kongreye Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal, Alaplı Belediye Başkanı Nuri Tekin, Gülüç Belediye Başkanı Gökhan Demirtaş, Kandilli Belediye Başkanı Mustafa Aydın, Ormanlı Belediye Başkanı Bayram Başol, Amele Birliği Başkanı Hasan Yılmaz, GMİS Genel Merkez ve şubelerinin yöneticileri, eski sendikacılar, siyasi partileri temsilcileri, maden işçileri ve delegeler katıldı.

'2014 MADENCİLİK SEKTÖRÜ AÇISINDAN ZOR BİR YIL OLDU'

Kongrede konuşan GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş, 2014'ün madenciler ve sektörleri açısından çok zor bir yıl olduğunu söyledi. İş cinayetlerinin yaşandığı yıl olarak hatırlanacağını kaydeden Alabaş "2014 yılı, madencilik sektörü açısından gerçekten çok zor bir yıl oldu. Toplu iş cinayetlerinin yaşandığı, sektörün yeni krizlerle boğuştuğu bir yıl oldu. Başta çalışma saatleri ve en az iki asgari ücret düzenlemesi olmak üzere sektörde yeni krizler, yeni sorunlar yaşatan düzenlemeler odu. Bunların bir kısmı uygulandı, bir kısmı ise uygulamayla geçmedi. 6552 sayılı yasa ile maden sektöründe bir dizi düzenleme yapıldı. Bunlardan emeklilikle ilgili kısmı ve izinlerle ilgili kısmı hemen yürürlüğe girmesine rağmen iki asgari ücret düzenlemesi ile çalışma saatleriyle ilgili düzenleme hemen yürürlüğe girmedi." dedi.

Genel kurulda başkan adayları Yiğit ve Mutlu'nun konuşmalarının ardından seçime geçildi. İsa Mutlu 119 delegeden 90’ının oyunu alırken Çetin Yiğit 29 oyda kaldı. Kongrede ayrıca GMİS Genel Merkez Genel Kurulu için de 41 üst kurul delegesi seçildi.