Rusya’nın St. Petersburg şehrinde bulunan Rus-Türk Kültür Merkezi, İkinci Dünya Savaşı'na katılan Rus Gaziler için özel bir program düzenledi. Nazi Almanya’sına karşı kazanılan 9 Mayıs Zafer Bayramı’nın 70’inci yıl dönümü vesilesi ile düzenlenen programda gaziler ebru sanatının uygulanmasını hayranlıkla izledi ve Talant Çocuk Kulübü’nün performansını alkışladı.

St. Petersburg Gaziler Meclisi ve St. Petersburg Rus-Türk Kültür Merkezi tarafından organize edilen programa İkinci Dünya Savaşı sırasında şehirde bulunan ve Nazi Almanya’sı kuşatması altında zor günler yaşayan Rus gaziler katıldı.

Programdan sonra Cihan Haber Ajansı’nın (Cihan) sorularını yanıtlayan St. Petersburg Gaziler Meclisi Başkanı Aleksandr Stankeviç, Rus-Türk Kültür Merkeziyle yaptıkları işbirliğinden duyduğu memnuniyeti ifade etti. Rus-Türk Kültür Merkezinde düzenlenen programın iki halk arasında iyi ilişkilerin kurulduğunun bir kanıtı olduğunu belirten Stankeviç, “Rus-Türk Kültür Merkezi’nin böyle bir program düzenlemesi, savaş gazilerine önem verdiklerinin bir göstergesi.” dedi.

DÜNYADAKİ HALKLAR BİRBİRİNİ TANISA GÖZYAŞI VE KAN AKMAZDI

Organizasyona katılan Rusya Yazarlar Birliği üyesi ve savaş gazisi Tatyana Zaharova, program sayesinde yeni insanlar ve yeni dostlarla tanışma imkanı bulduğunu söyledi. Dünyadaki en büyük gücün dostluk olduğunun altını çizen Zaharova, “Çünkü dünyada herkes birbirini tanısa ve anlasaydı bu kadar çok gözyaşı ve kan dökülmezdi. Ben İkinci Dünya Savaşı’na katıldım ve savaşın ne olduğunu çok iyi biliyorum. Bu yüzden buradan tüm Türk halkına en güzel dileklerimi iletiyorum. Umarım dostluğumuz hiçbir zaman bitmez. Ayrıca, burada güzel ve sıcak bir ortamda bizleri karşılayan Rus-Türk Kültür Merkezi'ne teşekkür ediyorum.“ şeklinde konuştu.

KUŞATMA SIRASINDA AÇLIK, HASTALIK VE PSİKOLOJİK TRAVMALARLA MÜCADELE ETTİK

Kuşatma sırasında annesiyle birlikte şehir hastanesinde görev yapan İrina Baradina, o dönem yaşadığı zorlu günleri anlattı. Leningrad muhasarasının başladığı dönemde şehirden çıkmaları için çağrı yapıldığını ifade eden Baradina, ancak kendisi ve 9 kişilik ailesinin şehri terk etmediğini belirtti. Kuşatma sırasında ailesinden 4 kişinin hayatını kaybettiğini ifade eden Baradina, şehrin sürekli olarak Almanlar tarafından bombalandığını, insanların açlık, hastalık ve psikolojik travmalarla mücadele etmek zorunda kaldığını söyledi.

Baradina, “Alman Faşizmine karşı kazanılan zaferi kutlamak için Rus-Türk Kültür Merkezi'nin beni davet etmesine çok sevindim. Şimdiye kadar dünyanın yarısını dolaşmama rağmen Türkiye’ye hiç gidemedim. Ayrıca, burada çocukların bizim için hazırladığı programı oldukça beğendim. Çocuklar bizim geleceğimiz. Çocuklar o günlerin nasıl yaşandığını bilmeli ve tekrar yaşanmaması için bilinçlenmeli.“ ifadelerini kullandı.

DOSTLUK İÇİN ÇALIŞMA ÇOK BÜYÜK BİR İŞ

Baradina sözlerine şu şekilde devam etti; “Bence Rus- Türk Kültür Merkezi iki ülke halkının birbirini tanıması ve anlaması için çok büyük bir rol oynuyor. Bence halklar arasındaki dostluk için çalışma çok büyük bir iş. Belki de halklar arasındaki bu yakınlık bizi zafere götürdü.”

Kapanış konuşmasının ardından, davetliler için Türk yemeklerinden oluşan özel bir resepsiyon düzenlendi. Gaziler resepsiyonda Türk mutfağından çeşitli lezzetleri tatma imkanı buldu.