Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, göçmen kuşların göç güzergahında yer aldığı için Türkiye'de, mevsime bağlı olarak kuş gribi görülme riskinin arttığını bildirdi. Müdürlükte düzenlenen toplantıda, kuş gribi ve kanatlı sektörü canlı üretim faaliyetlerine karşı il ve ilçe müdürlüklerinde görevli veteriner hekim ve veteriner sağlık teknisyenleriyle sektör temsilcileri bilgilendirildi.

İl Müdürü Çebi, bu gibi hassas durumlarda farkındalığın önceden oluşturulması gerektiğini söyledi. Kuş gribi vakası görüldükten sonra alınan tedbirlerin çok önemi olmadığını belirterek, “Ülkemiz, göçmen kuşlarının göç güzergahında yer alıyor. Bu durum da mevsimsel olarak kuş gribi görülme riskini arttırıyor. Bu kapsamda sorumlu kişi ve kuruluşların üzerine düşen birtakım sorumluluklar var. Müdürlük olarak düzenlemiş olduğumuz bu tür eğitimlerle riskleri en aza indirip mümkün olduğunca farkındalık yaratmaya çalışıyoruz.” dedi.

Kuş gribine karşı sektör temsilcilerinin alması gereken önlemlere de değinen İl Müdürü Çebi, “Kanatlı işletme sahipleri, yabani kuşların kümeslere girişlerini engellemek için tedbir almalıdır. Kanatlı işletmelerin, biyogüvenlik önlemlerine bu aylarda daha fazla dikkat etmesi gerekmektedir, çünkü bu aylar kuşların göç dönemine denk gelmektedir. Kanatlı işletmelerde çalışan personellerin, yabani kanatlılarla temasları konusunda daha hassas davranmaları gerekmektedir. Yabani kuşların yaşam alanları ve göç yollarına yakın mahallelerde kanatlı hayvanlar, bu dönemlerde kapalı olarak bakılmalıdır. Ayrıca kuş gribi hastalığına karşı alınacak önlemler kapsamında, pazarlarda canlı kanatlı hayvan satış yasağına mutlaka uyulmalıdır. Herhangi olumsuz bir durum karşısında, il ve ilçe müdürlüklerimizle irtibata geçilmelidir.” diye konuştu.

Kümeslerin denetim faaliyetleri hakkında bilgi veren Veteriner Hekim Muharrem Kayaardı ise 2015 yılı il kümes denetim ekiplerinin kurulduğunu söyledi. Kayaardı, “Sektör temsilcileriyle koordinasyonu sağlamak adına gerekli her türlü adımı atıyoruz. Bu bağlamda ilgili genelge kapsamında il ve ilçe müdürlüklerinde görevli veteriner hekimler tarafından, 2015 yılı Manisa ili kümes denetim ekipleri oluşturulmuştur. İl ve ilçe müdürlükleri olarak çalışmalarımız devam etmektedir.” dedi.