Göç İdaresi Genel Müdürü Atilla Toros, 81 ilde kayıtlı toplam 1 milyon 905 bin 980 Suriyeli bulunduğunu söyledi. Özellikle İzmir üzerinden kanunsuz yollarla Avrupa’ya geçmek isteyen Suriyelilerin oluşturduğu sıkıntıları çözmek için şehre gelen Toros, İzmir Valiliği'nde yaklaşık iki saat süren bir toplantıya katıldı. Vali Mustafa Toprak başkanlığındaki toplantı sonunda konuşan Toros, ülkedeki Suriyelilerin 262 bin 134'ünün 10 ildeki geçici barınma merkezlerinde kaldığını, diğerlerininse illere yayıldığını anlattı.

EGE DENİZİ'NDE SON BEŞ YILDA 25 BİN KİŞİ BOĞULDU

Son beş yıl içinde 25 bin kişinin Ege Denizi'nde boğulduğunu aktaran Genel Müdür Toros, "Kıyılarımızın bulunduğu Ege ve Akdeniz üzerinde, son beş yılda kimi verilere göre 22 bin, kimilerine göre ise 25 bin kişi, Avrupa'ya ulaşmaya çalıştığı sırada denizde öldü. Deniz, bir mezarlık olarak adlandırıldı. Sahil Güvenlik, yakalamaların yanısıra arama kurtarma çalışmasıyla ölüme de izin vermemek için çalışıyor. Suriyeliler konusunda Türkiye, üzerine düşeni fazlasıyla yapmaktadır. İtalya'da, Yunanistan'da 40 bin Suriyeli var. Bunların 28 Avrupa ülkesine nasıl dağıtılacağına karar veremediler. Türkiye'de diğer ülkelerden gelen yasadışı göçmen sayısı arttı. Bizim ülkemizde görülen manzaraların benzerlerini, diğer kıyı ülkelerinde de görüyoruz. Bizim ve başka ülkelerin yaşadıkları, aldığımız tedbirleri geliştirmemizi ve yeni önlemler almamızı gerektiriyor. Geri gönderme merkezlerinin yapılması ve var olanların daha iyi şartlarda olması için birçok noktada çabalar yürütülmektedir.” dedi.

Önceki gün Yunan Sahil Güvenlik ekiplerinin, şişme bir botu patlatarak 45 kişiyu ölüme terketmesini de değerlendiren Atilla Toros, vakaya insan hakları açısından bakılması gerektiğini söyledi.

370 SURİYELİ ÇADIRKENTLERE GERİ GÖNDERİLDİ

Şehrin giriş çıkışlarında kontrol noktaları oluşturduklarını anlatan Vali Toprak ise yakalanan kişilerin, işlemlerinin tamamlanmasının ardından Atatürk Stadyumu altındaki salonlara götürüldüğünü, daha sonra otobüslere bindirilip gönderildiğini anlattı. Toprak, “İzmir üzerinden üçüncü ülkelere göçmen kaçakçılığı yapan organize suç çetelerinin yakalanması için mücadelemizi etkin bir şekilde yürüteceğiz. İzmir'deki kamuya ait açık alanlarda, binaların önlerinde her an için kaçışa hazır bir şekilde bekleyenlerin oluştuduğu insani olmayan görüntülerin sona erdirilmesi için çalışma yaptık. Biz ilk olarak yasadışı göçmek kaçakçılığının önlenmesine çalışıyoruz. Göçmen kaçakçılığı yapan çetelerin çökertilmesini sağlayacağız. Jandarma sorumluluk alanında 169 suç örgütü üyesi yakalandı, bunlardan 75'i tutuklandı. Polis sorumluluk bölgesinde yakalanan 194 göçmen kaçakçısından ise 97'si tutuklandı. Güvenlik kuvvetlerimizin bu konudaki refleksi nettir. İzmir üzerinde bir algı operasyonu yürütülüyor. Üçüncü ülkelere gidişin kolay olduğuna yönelik bir algı yaratılıyor. Bu konuda olumlu bir hava estiriyorlar. Basmane ve çevresinde kalabalık bu şekilde arttı. Bugün ilimizde, geçici tanıtma belgesi düzenlenen 69 bin 350 kişi var. Bu rakamın yüzde 10 dahilinde bir sapması olabilir ama 500 bin rakamları doğru değildir. 4 milyonluk İzmir'de, 500 bin kişinin olması yönetilebilir bir durum olmaz. O rakam doğru değil. Biz göçmen tacirlerine karşı mücadele edeceğiz. Kaçmaya çalışanlar dahil, bu tür niyetleri olanları toplayıp çadırkentlere göndereceğiz, yani bavulu hazır insanlara göz yummamız mümkün değildir. Toplantılarımız, bunların kaldırılması içindir. Çalışmalarımızı titiz bir şekilde, uluslararası hukuk kurallarının uygulanmasıyla yerine getiriyoruz.” dedi.