CHP Muğla Milletvekili Demir, Dalaman-Göcek koylarının usulsüz olarak kiralandığını belirterek, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’na soru önergesi verdi. Demir, verdiği önergede, ihale yetkisi Muğla Büyükşehir Belediyesi’nde olmasına rağmen Orman Müdürlüğü’nün ihale yapmasının gerekçesini sordu.

CHP Muğla Milletvekili Nurettin Demir, Dalaman-Göcek koylarının usulsüz kiralanması hakkında Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu tarafından cevaplanması istemiyle yazılı soru önergesi verdi. 6360 sayılı Büyükşehir Yasası’nın yetki karmaşası doğurduğunu ifade eden Demir, “Yasa gereği kiralama ve tesislerle ilgili iş ve işler Büyükşehir Belediyelerine verildi. Bu kapsamda Dalaman-Göcek koylarının kiralama yetkisinin Muğla Büyükşehir Belediyesi’nde olması gerekirken, bu hak Dalaman Orman İşletme Müdürlüğü tarafından gasp edildi.” dedi. Devir işlemlerinin hukuken mümkün olup olmadığını soran Demir, bu konuda herhangi bir yasal işlem başlatılıp başlatılmadığını ve bu işlemin hukuka aykırı olup olmadığını sordu.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun cevaplaması için verdiği soru önergesinde Nurettin Demir, 2012 yılında yürürlüğe giren Büyükşehir Yasası’ndan hatırlatmalarda bulundu. Yasasının yürürlüğe girmesiyle birlikte ormanlık alanlarda oluşabilecek karmaşanın önlenmesi için Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından Orman Kanunu’nun uygulama yönetmeliğinin değiştirildiğini belirten Demir, yasa gereği kiralama ve tesisler ile ilgili iş ve işlemlerin Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın uygun görüşü ile Muğla Büyükşehir Belediyesi’ne verildiğini kaydetti.

Demir, şu soruları yöneltti: “Ancak Dalaman Orman İşletme Müdürlüğü, Muğla İli, Dalaman İlçesi, Kapıkırgın Mahallesi, Akbük, Göbün, Küçük Salsala, Taşyaka mevkilerindeki ormanlık alanlarda yapılacak tesisler için 29 yıl kiralama işlemi için 1 yıl sonra ihaleye çıktı. Bu kapsamda kiralama yetkisi yasa gereği Muğla Büyükşehir Belediyesi’nde olması gereken Göcek-Dalaman koylarını kiralama yetkisi, Dalaman Orman İşletme Müdürlüğü tarafından gasp edildi. Bunun üzerine Muğla Büyükşehir Belediyesi Orman Kanunu’na dayanarak Muğla Nöbetçi İdare Mahkemesi’nde yürütmeyi durdurma istemiyle dava açtı. 26 Mart 2015 tarihinde açıklama yapan Orman Genel Müdürlüğü; 'Muğla İlinin Büyükşehir olması, İl Özel İdaresinin kapanması ve tüzelkişiliğinin bitmesi nedeniyle tesisler Özel İdare tarafından Dalaman Orman İşletme Müdürlüğüne 2014 yılı Mayıs ayında devredilmiştir' açıklaması yaptı. Bu bağlamda 30 Mart 2014 tarihi itibariyle tüzelkişiliği son bulan İl Özel İdaresi tarafından 2014 yılı Mayıs ayında devir işlemlerinin yapılması hukuken mümkün müdür? Eğer mümkün değilse bu konuda herhangi bir yasal işlem başlatılmış mıdır? Orman Kanunu Uygulama Yönetmeliği gereğince Göcek-Dalaman koylarının kiralama yetkisi Muğla Büyükşehir Belediyesi’nde iken kiralama işleminin Dalaman Orman İşletmesi Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilmesi hukuka aykırı bir işlem değil midir? Bu konuda herhangi bir yasal işlem başlatılacak mıdır?”