HAYTAP Temsilcisi Çiğdem Şeker ile birlikte hayvan severler Olcay Topal ve Serpil Özkan, Göksun Belediyesinin sokak köpeklerini iğne ile öldürerek çöp arabasına attıklarını iddia ettiler.

Kahramanmaraş Valilik Makamına, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesine, Göksun Kaymakamlığına, Göksun Belediyesine ve İl Tarım Müdürlüğüne ayrı ayrı yazılan şikayet dilekçesinde sokak köpeklerinin de hayat olduğu ve bunun kanunlarla güvence altına alındığı ifade edildi.

Açıklamada şu ifadeler yer verildi:

Kuduz ve diğer bulaşıcı hastalıklara karşı etkili çalışmalar yapmak İL HAYVAN SAĞLIK ZABITASI KOMİSYONU görevidir.

"11.06. 2010 Tarih ve 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununun" 4 ve 43. maddelerine dayanılarak hazırlanmış olan "BULAŞICI HAYVAN HASTALIKLARI İLE MÜCADELEDE UYGULANACAK GENEL HÜKÜMLERE İLİŞKİN YÖNETMELİK" gereği, Hayvan Sağlık Zabıtası Komisyonlarının kuduza ve tüm bulaşıcı hastalıklara karşı başta AŞILAMA olmak üzere koruyucu tedbirler alma görevi vardır. Fakat ilinizde bu komisyon görev ihmalinde bulunarak Göksun ilçesinde kuduz çıkmasına sebep olmuş ve bu olay kalkan olarak kullanılarak Göksun ilçesinde karantinaya bile alınmayan köpeklerin zehirli iğnelerle zabıta görevlilerinizce itlaf edildiği tarafımıza ulaşmış ve basına da yansımıştır.."


Bu bağlamda,

1. Kuduza karşı önlem alınmasını hükme bağlamış olan Hayvan Sağlığı ve Zabıtası kanunundaki Madde 1, Madde 17, Madde 30, Madde 36 ve bu kanunun yönetmeliğinin Madde 1, Madde 44 ve Madde 89 ve Madde 91 de belirtilen hükümlerin yerine getirilmesinde görev ihmali bulunan komisyon üyeleri hakkında "Görev ihmalden" soruşturma açılmasını talep ediyoruz.

2. Görevini yapmayarak hayvanların ölümüne sebep olan adı geçen ilçe belediyesi hakkında soruşturma açılmasını ve idari para cezası kesilmesini

2. İl Orman ve Su İşleri Müdürlüğü hakkında görev ihmalden soruşturma açılmasını,

3. İtlafı yapan İl ve İlçe Gıda, hayvancılık ve Tarım Müdürlüğü sorumluları hakkında soruşturma açılmasını,

4. İlinizde ve ilçenizde bulunan sahipsiz hayvanların aşılanıp kısırlaştırılıp alındıkları yere bırakılması konusunda gerekli kurumların oluşturulması ve uygulanmasını, mahalleye dönüşen köylerde itlaf yapılmamasını,zabıtanın buralara müdahalesinin engellenmesini,

5.Ayrıca bu vahim olayın akabinde devam eden kuduz vakası karantina süresince "tek bir hayvanın öldürülmesi" halinde valiliğiniz hakkında suç duyurusunda bulunacağımızın bilinmesini istiyoruz.

6.Yetkisini aşan ve görevini kötüye kullanan belediye yetkilileri ve zabıta görevlileri hakkında soruşturma açılmasını,

7. Ayrıca toplumun, hayvan sahiplerinin ve belediye görevlilerinin Hayvanları Koruma Kanunu hakkında bilgilendirilmesini, bundan sonra bu tür ihlallerin önlenmesini talep ediyorum.

Dilekceme ilişkin tarafıma 4982 ve 3071 sayılı yasalar gereği bilgi ve cevap verilmesini emir ve müsaadelerinize arz ediyorum.