Irak'tan gelerek Çorum'a yerleşen 3 genç doktor, Suriye ve Irak uyruklu sığınmacılara derme çatma bir depoda gönüllü sağlık hizmeti sunuyor.

İç savaş yüzünden ülkelerini terk edip Türkiye'ye gelen Iraklı ve Suriyeli sığınmacılar yokluk içinde yaşam mücadelesi veriyor. Çorum’da da sayıları her geçen gün artan ve hayırseverlerin yardımıyla ayakta kalan sığınmacıların en büyük sorunlarının başında sağlık hizmetleri geliyor.

Irak’taki iç savaştan kaçarak Çorum’a yerleşen Asama Nooh İbrahim, Ameen İshag Humadi ve Masood Mahmood Yaseen isimli 3 genç doktor, sığınmacıların yaşadığı sağlık sorununa duyarsız kalmadı. Iraklı ve Suriyelilere sağlık hizmeti vermek için Üçtutlar mahallesinde derme çatma bir depoyu sağlık kabinine çeviren gönüllü doktorlar, her hafta yüzlerce kişi muayene ediyor. Hayırseverlerden toplanan ilaçları da hastalarına ücretsiz dağıtıyorlar. 3'ü de Musul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun olan doktorlar her yaştan sığınmacıya yardımcı olmaya çalışıyor.

Gönüllü doktorlardan Asama Nooh İbrahim, hasta sayısının fazla, ilaçların ise yetersiz olduğunu söyledi. Sığınmacılar arasında kanser, şeker ve kalp hastalarının fazla olduğunu anlatan genç doktor, çoğunlukla kadın ve çocuk hastalarla ilgilendiklerine değindi. Sığınmacıların sağlık sorunlarının büyük olduğunu belirterek, “Muayene için uygun bir klinik ortamı maalesef yok. Tahlil yapamıyoruz. Kısıtlı imkânlarla ve az sayıdaki teknik gereçlerle elimizden geldiğince insanlara faydalı olmaya çalışıyoruz. Haftada bir gün burada oluyoruz ve o gün 300 hasta geliyor. İlaç çok az ve pahalı, temin edemiyoruz. Hastalarımıza daha iyi hizmet sunabilmemiz için uygun bir muayenehaneye ve tıbbî gereçlere ihtiyacımız var.” dedi.

Iraklı gönüllüler sadece sağlık hizmeti vermiyor. Aynı zamanda yardım ofisi gibi sığınmacılara destek oluyorlar. Çorumlu vatandaşların getirdiği kıyafetler ve diğer yardımları sığınmacılara ulaştırıyor.