Google yazılım mühendisi Selim Önal, eğitime teknolojinin dahil edilmesinin yanlış algılandığını belirterek, eğitimin insan odaklı olması gerektiğini vurguladı. Önal, "Benim anladığım eğitimcinin mutlu, huzurlu, sağlıklı bir çalışma ortamının olması. Bunun sağlanmasının, akıllı tahtalardan, her öğrenciye son teknoloji tabletler verilmesinden daha önemli olduğunu düşünüyorum." dedi.

Dünyanın en büyük şirketlerinden Google’ın, dünya genelinde seçkin üniversitelerde düzenlediği ‘Interview Training’ (mülakat eğitimi) Uluslararası Antalya Üniversitesi (UAÜ) kampüsünde gerçekleştirildi. Google’ı temsilen, San Francisco’dan Google yazılım mühendisi Selim Önal’ın verdiği seminere başta bilgisayar mühendisliği bölümü olmak üzere çok sayıda öğrenci katıldı. Türkiye'de bilgisayar bilimi alanında çok başarılı öğrencilerin olduğunu ve birçoğunun basit bir hazırlıkla ABD dahil yurtdışında başarılı bir kariyere sahibi olabileceğini söyleyen Selim Önal, “Fakat esas problem bu konuda bilinç ve farkındalık eksikliğidir.” dedi.

Özellikle üniversite öncesi eğitimde bu konuda çok büyük eksikliklerin olduğunu belirten Önal, şöyle devam etti: “Eğitime teknolojinin dahil edilmesi bence yanlış algılanıp, yanlış uygulanıyor. Ben eğitimin her şeyden önce insan odaklı olması gerektiğini düşünüyorum. Bundan benim anladığım da eğitimcinin mutlu, huzurlu, sağlıklı bir çalışma ortamının olması. Bunun sağlanmasının, akıllı tahtalardan, her öğrenciye son teknoloji tabletler verilmesinden daha önemli olduğunu düşünüyorum."

'BİLGİSAYAR EĞİTİMİ İÇİN ÜNİVERSİTE GEÇ'

Eğitim kadrosu mutlu olduğu zaman ikinci adım olarak teknoloji üretme odaklı bir eğitim sisteminin düşülmesi gerektiğini vurgulayan Önal, teknoloji eğitiminin çok daha erken yaşlarda verilmesi gerektiğinin altını çizdi. Önal, “Öncelikle eğitimin erken aşamalarından itibaren iyi bir rehberlik servisi ile bu alanda ilgili, yetenekli öğrenciler belirlenmeli. Bu öğrencilerin kendilerini geliştirebileceği çok sayıda kitap ve internet sitesi mevcut ve bu kaynakların hitap ettiği yaş grubu da gitgide düşüyor. Artık ilkokul çağındakilerin bile programcılıkla tanışabileceği kaynaklar mevcut. Benim görüşüme göre öğrenciler ilk ve orta öğretimde çok iyi bir temel bilim eğitimi almalı, lise düzeyinde de bilgisayar bilimine yavaş yavaş giriş yapılmalı.” diye konuştu.

CESUR OLUN

Google’da çalışmak isteyenlere kendilerini nasıl bir sürecin beklediği konusunda ipuçları da veren Selim Önal, özellikle üniversite öğrencilerin daha cesur olmalarını, mülakatlara girmekten çekinmemelerini tavsiye etti. Önal, Google'ın işe alım ofisinin bu konuda çok fazla kaynağın mevcut olduğunu ve ilgili öğrencilerin bunları ve diğer şirketlerin benzer kaynaklarını takip etmelerinin faydalı olacağını ifade etti.