Gazetecilere Özgürlük Platformu (GÖP), Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Bürosu’nun Ulaştırma Bakanlığı’na yazı göndererek, muhalif medyanın susturulmasını istediği iddialarına tepki gösterdi. Yapılan açıklamada, “Bu talimat Anayasa ve yayınlarla ilgili yasalara aykırıdır. Demokrasilerde örneği görülmeyen halkın haber alma hakkının engellemeye yönelik yeni bir girişimdir” denildi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Bürosu’nun Ulaştırma Bakanlığı’na talimatla yazı göndererek, ‘muhalif partilerin sesini duyurabildiği televizyon, radyo ve internet sitesi gibi medya organlarının kullandığı devlete ait uydu bağlantılarını kapatmayı amaçladığı’ iddialarına GÖP’ten tepki geldi. Bu talimatın Anayasa’ya aykırı olduğu ifade edildi.

Gazetecilere Özgürlük Platformu Dönem Sözcüsü ve TGC Başkanı Turgay Olcayto’nun yaptığı açıklamada şu görüşler yer aldı: “Türkiye’de demokrasinin öncelikli şartı olan basın özgürlüğü ve hukukun üstünlüğü ilkesi ayaklar altına alınmaktadır. İktidar tek tip gazete, tek tip gazeteci istemektedir. Seçimlere çok az bir süre kala Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Ulaştırma Bakanlığı’na yazı gönderilerek muhalif medya organlarının kullandığı devlete ait uydu bağlantılarının kapatılmasının istenmesi demokratik ülkelerde örneğinin görülmesi mümkün olmayan uygulamalardır. Halkın haber alma hakkını engellemeye yönelik yeni bir girişimdir.

Yayın hizmetlerinin içeriğine ve yayınlanmasına önceden müdahale edilemez ve yayınların içeriği önceden denetlenemez. Söz konusu istek başta 1982 tarihli T.C Anayasasının Basın Özgürlüğünü düzenleyen hükümleri başta olmak üzere 6112 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun’a; Medya Hizmet Sağlayıcı Kuruluşlar İle Platform ve Altyapı İşletmecilerinin Uymaları Gereken İdari ve Mali Şartlar Hakkında Yönetmelik hükümlerine açıkça aykırılık teşkil etmektedir. Savcılığın tek başına idari bir tasarrufla basın özgürlüğünü engellemesi düşünülemez.

Basın özgürlüğünün önündeki en büyük engel yasaklamalardır. Demokratik devletlerde istisna olarak uygulanan sınırlamalar son yıllarda ülkemizde kurala dönüşmüştür. Savcının talebi Anayasa’ya aykırıdır. Halkın oyuyla göreve gelenler halkın hangi bilgiye ulaşacağına da kendileri karar vermek istemektedirler. Gazetecilere Özgürlük Platformu bileşenleri olarak basın özgürlüğünü ve düşünceyi ifade özgürlüğünü engelleyecek bu yanlıştan dönülmesini bekliyoruz.”