Kocaeli’nin Gebze ilçesinde yaşayan ve doğuştan görme engelli diye kimsenin iş vermediği Eda Çakmak, kendi işini kurdu.

Çakmak, azmi ve başarısıyla sağlam insanlara bile örnek oldu. Bilgisayar kullanmasını bile iyi şekilde bilen Çakmak’ın tek isteği iş sahibi olabilmekti. Bunun için pek çok kapıyı çaldı. Ancak, işveren 'görme engelli' diye iş vermedi. Görme engelli Eda, iş arama süreciyle ilgili yaşadıklarını “Ben iki yıldır lise mezunuyum. Fakat, görme engelli olmamdan ötürü kimse bana iş vermedi. Gittiğim yerlerde bütün kapılar engelimden dolayı yüzüme kapandı. Fakat başarılı bir şekilde liseyi bitirdiğimde 10 parmak bilgisayarı kullanımım olmasına rağmen kendimi kimseye kanıtlayamadım.” sözleriyle dile getirdi.

MAĞAZA AÇTI

Ancak, karşılaştığı bu zorluklar onu hayattan koparmadı. Eda, ailesinin desteği ile içinde bardak, zincir, oyuncak, cüzdan kemer gibi hediyelik eşya türlerini barındıran küçük bir züccaciye dükkanı açtı.

BAZI MÜŞTERİLER ŞAŞIRIYOR

Öte yandan bazı müşteriler alışverişe geldiklerinde dükkanda tezgahtar Eda’yla karşılaşınca şaşkınlıklarını gizleyemiyor. Çakmak, müşterilerin tepkisini “Bazen müşteriler geliyor. Dükkanın sahibi kim diyorlar? Benim diyorum. Fakat kimse bana inanmıyor. Görme engelli birisi nasıl dükkan açar gibisinden. İyi günler dileyip geri gidiyorlar.” sözleriyle dile getirdi. Ancak Eda’nın bu girişimciliği şu anda sağlam insanlara da örnek oluşturdu için takdir ediliyor.

EN BÜYÜK YARDIMCISI YEĞENİ

Eda'nın mağazadaki en büyük yardımcısı ise 11 yaşındaki yeğeni Ece Demet Demirbaş. Demirbaş, “Benim teyzem bu dükkanı açtı. Ben, teyzem bu dükkana gelirken teyzeme bu dükkana gelirken yardımcı oluyorum. Refakatçı oluyorum. Böyle bir müşteri geldiğinde yardımcı oluyorum. Çok müşteri geldiğinde de ben ona yardımcı olmaya çalışıyorum tek bırakmıyorum. Ben teyzemin bu dükkanı çalıştırabileceğini düşünüyorum.” sözleriyle nasıl yardımcı olduğunu özetliyor. Gözleri yüzde 20 oranında görebilen Eda Çakmak’ın bundan sonraki hedefi telekomünikasyon alanında bir bayilik alabilmek.