Eskişehir Valiliği eski Özel Kalem Müdürü Murat Küçük, görev süresi dolmasına rağmen hakkında ‘Özel Kalem Müdürü’ sıfatıyla usulsüz dinleme yapıldığı gerekçesiyle Eskişehir Emniyeti’ni savcılığa şikâyet etti. Dosyada imzası bulunan mevcut İstihbarat Şube Müdürü Seyit Ahmet Dikici hakkındaki suç duyurusu üzerine soruşturma başlatıldı. Savcı Orhan Sancak, Dikici hakkında kovuşturmaya yer olmadığını hükmetti. Murat Küçük, şahsının sahte evrakla dinlendiğini belirterek, savcının kararının kaldırılması için 1. Sulh Ceza Hakimliğine itirazda bulundu. İtirazında, “Görev sürem dolmasına rağmen ‘özel kalem’ sıfatıyla usulsüz dinleme yapıldı. Bu nedenle şahsımın sahte evrakla dinlenmesi yönündeki evrakta imzası bulunun Müdür Dikici hakkındaki kovuşturmaya yer olmadığına dair verilen karar kaldırılmalı. Şüpheli belgede sahtecilikten yargılanmalı. Dikici, talimatı kimden aldı ve neden korunuyor.” ifadesini kulandı. Ancak 1. Sulh Ceza Hakimliği, Savcı Sancak’ın verdiği kararın yerinde, yasalara uygun olduğunu belirterek, sahte evrakla dinlendiğini belirten Küçük’ün itirazını kesin kararla reddetti.

Murat Küçük'ün avukatı Caner Çalış yaptığı başvuruda, itiraza ilişkin ilginç iddialarda bulundu. Soruşturma dosyasında emniyet müfettişlerince müvekkili için hazırlanan ve usulüne uygun yapıldığı belirtilen raporu kabul etmediklerini belirtti. Avukat Çalış, buna gerekçe olarak müvekkilinin dinlendiği tarihte Özel Kalem Müdürü olmamasına rağmen evraklarda Özel Kalem Müdürü olarak gösterildiğini, bu nedenle şüphelilerin evrakta sahtecilik suçundan yargılanması gerektiğini vurguladı.

‘GÖREV SÜRESİ BİTMESİNE RAĞMEN ÖZEL KALEM OLARAK GÖSTERİLDİ’

Av. Çalış, “Müvekkilimin yasalara aykırı olarak dinlendiği tarihte, Özel Kalem Müdürü değildir. Bu görevi sonlanmıştır.” dedi. Küçük’ün en son Vali Kadir Koçdemir’in Özel Kalem Müdürlüğünü yaptığını, Koçdemir’in merkeze alınmasının ardından dolayı görevden uzaklaştırıldığını kaydeden Çalış, “Bu nedenle müvekkilimin, Türk Kültür Başkenti Ajansı üzerinde nüfuzunu kullanması mümkün değildir. Usulsüz dinlemeye konu istihbari evraklarda müvekkilim Valilik Özel Kalem Müdürü olarak gösterilmiş. Sadece bu gerekçeden şüphelilerin evrakta sahtecilik suçundan cezalandırılması gerekmektedir.” dedi.

‘EMRİ VEREN DEVLET GÖREVLİSİ KİM?’

"Şüpheliler, kimden talimat ve emir alarak, hayali gerekçelerle ve hayali olgularla müvekkilimi dinlemiştir?” diye soran Çalış, şöyle dedi: “Mevcut İstihbarat Şube Müdürü Seyit Ahmet Dikici’nin müvekkilime ait dinleme evraklarında imzası vardır. Dikici’ye örgüt soruşturmasından ayırmak için bu şekilde bir karar verildi. Şüphelilere müvekkilimin dinlenmesi emrini veren, dosyada ismi bulunmayan suçun azmettiricisi olan üst düzey devlet görevlisi kimdir?” Av. Çalış, tüm bu soruların cevabının hiçbir zaman soruşturma dosyasına yansımayacağını iddia etti: “Ancak çok açık bir husus var ki, müvekkilim valilik özel kalem müdürü gibi gösterilerek usulsüz olarak dinlenmiştir. Sadece bu gerekçeden şüpheli ve şüpheliler hakkında kovuşturmaya yer olmadığına dair verilen kararın kaldırılması talep olunur.” dedi.

1. Sulh Ceza Hakimliği ise 20 günde itirazı karara bağladı. Hakim, “Soruşturma evrakının içeriği, kovuşturmaya yer olmadığına dair kararda gösterilen geçerli sebeplere göre, cumhuriyet başsavcılığınca verilen ek kovuşturmaya yer olmadığına dair verilen karar usul ve yasaya uygun olup, her hangi bir isabetsizlik görülmediğinden itirazın reddine kesin karar verilmesine uygun görülmüştür.” dedi. Bu arada Eskişehir’deki proje etüt müdürlüğü görevindeki Küçük, olayla ilgili yaptığı şikayetten Malatya’ya tayin edildi.

OLAY

'Usulsüz dinleme' yaptıkları iddiasıyla, 28 Şubat 2015 tarihinde, Eskişehir merkezli olarak farklı illerde düzenlenen operasyonda 29 emniyet görevlisi gözaltına alındı. Polisler suçlamaları kabul etmedi, dinlemelerin usulüne uygun, mahkeme kararıyla yapıldığını belirtti. 3 polis hakkında kovuşturmaya gerek olmadığına karar verildi. Hakkında ceza talep edilen 26 polis önümüzdeki salı günü hakim karşısına çıkacak. Valilik eski Özel Kalem Müdürü Murat Küçük de görevi aktif olmadığı halde ‘özel kalem müdürü’ gibi gösterilerek kendisini dinleyen mevcut İstihbarat Şube Müdürü Seyit Ahmet Dikici hakkında suç duyurusu yapmıştı.