Trabzon'da, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a başbakanlığı döneminde, sosyal paylaşım adresi üzerinden 'hakaret ettiği' iddiasıyla görevden alınan okul müdürüyle ilgili soruşturma, kimliği belirsiz bir kişinin sahte isimle yaptığı şikâyet üzerine başlatılmış.

Yalıncak Ortaokulu Müdürü Engin Nur hakkında, yaklaşık 8 ay önce sosyal paylaşım sitesi Facebook üzerinden dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'a 'hakaret' ettiği iddiası ile yapılan bir şikâyet üzerine idari soruşturma başlatılmıştı. Nur, Milliği Eğitim Müdürlüğü tarafından yapılan soruşturma neticesinde de yaklaşık 4 ay önce görevden alınmış ve Arsin Mesleki Teknik Eğitim Merkezi’ne tarih öğretmeni olarak atanmıştı. Nur hakkında ayrıca, müfettişlerin hazırladığı rapor doğrultusunda, cumhuriyet savcılığınca 'devlet büyüklerine hakaretten' adli soruşturma başlatıldığı ortaya çıkmıştı.

Eğitim-Sen Trabzon Şube Başkanı Muhammet İkinci, sendika binasında düzenlediği basın toplantısında, üyeleri, eski Yalıncak Ortaokulu Müdürü Engin Nur’un, yaklaşık 8 ay önce kimliği belirsiz bir kişinin sahte isimle Trabzon Valiliği’ne bir dilekçeyle şikâyet edildiğini belirtti. Şikâyetin konusunun da sosyal paylaşım siteleri üzerinden dönemin seçilmiş başbakanına hakaret içeren paylaşımlar yapıldığı iddiası olduğunu hatırlatan İkinci, “Üyemiz sahte imzalı şikâyet üzerine Trabzon Valiliği’nce yürüttüğü soruşturma sonrasında, İl Milli Eğitim müfettişlerinin hazırladığı rapora dayanarak okul müdürlüğü görevinden alınarak Arsin Mesleki Teknik Eğitim Merkezi’ne tarih öğretmeni olarak sürgün edilmiştir. Verilen karar, yürütme organının bir parçası olması nedeni ile etki altında verilmiş, objektif olmayan ve hukuka aykırı bir nitelik taşımaktadır.” iddiasında bulundu.

Kararla ilgili sendika olarak İdare Mahkemede dava açtıkları bilgisini veren İkinci, “Dava devam etmekteyken üyemiz hakkında İl Disiplin Kurulu oy çokluğu ile maaş kesim cezası vermiştir. Bu cezanın iptali için de ayrıca yargı yoluna başvurulacaktır. Bu haksız uygulamalar yetmiyormuş gibi valilik tarafından savcılığa suç duyurusunda bulunularak adli soruşturma başlatılmıştır.” dedi.

İkinci, ayrıca, Ortahisar Kaymakamlığı’nın soruşturma izni kapsamında yapmış olduğu yeni inceleme sonucunda Engin Nur’un mesai saatleri içerisinde sosyal paylaşım sitelerinde zaman geçirerek görevini ihmal ettiği iddiası mesnetsiz ve dayanaksız bulunduğunu, okula ikinci bir internet hattı almak suretiyle kamuyu zarara uğrattığı ve öğrencilerin zararlı sitelere girişine dair önlem almadığı yönündeki iddiaların da sübuta ermediğinin tespit edildiğine dikkat çekti. Nur’un, okuluna kaçak ikinci bir internet hattı çektirdiği yönündeki iddiaların asılsız olduğunu tekrarlayan İkinci, ikinci hattın okulun, öğretmenlerin ve öğrencilerin yararlanması için tamamen mevzuata uygun bir şekilde çekildiğinin kaymakamlık incelemesiyle de sabit olduğunu dile getirdi. İkinci, sadece sosyal paylaşım sitesinde bir siyasi partinin aleyhinde ve dönemin seçilmiş başbakanına hakaret içeren paylaşımlarda bulunduğu iddialarıyla ilgili olarak, memurun görevlerini yaptıkları sırada işledikleri suçlar hakkında genel hükümlere göre işlem yapılması için cumhuriyet başsavcılığına bildirilmesine karar verildiğini kaydetti.

Dönemin başbakanına yönelik hakaret içeren paylaşımların ise söz konusu olmadığını savunan İkinci, “Üyemiz, sosyal paylaşım sitesi ortamında seçimle iş başına gelmiş olan siyasi iktidarın uygulamalarına dair kanaatini demokratik eleştiri, düşünce ve ifade özgürlüğü hakkı kapsamında beyan etmiştir. Paylaşımlarında hiçbir hakaret ve kişilik haklarına saldırı unsuru bulunmamaktadır. Kaldı ki dönemin başbakanı ve hükümet yetkilileri tarafından şikâyete konu olan gazete haberleri ve paylaşımlarla ilgili herhangi bir dava açılmamıştır. Yaşanan gerçeklik, sahte bir isimle tamamen siyasi karşıtlık ve hasımlık üzerinden üyemizin mağdur edilme ve zor durumda bırakılma çabasından ibarettir. Eğitim-Sen olarak üyemizle ilgili tüm hukuki süreçleri sonuna kadar işleteceğimiz, ülkemizde demokrasinin kurumsallaşması için demokratik hak ve özgürlüklerin kullanımının engellenmesi yönündeki uygulamalara karşı mücadelemizi sürdüreceğimiz bilinmelidir.” diye konuştu.