Aktif Sen Erzurum Şube Müdürü Mehmet Karslı, görevden alınan 8 bin 400 okul müdürü ve okul idarecilerinin başvurusunu değerlendiren Danıştay'ın 'göreve iade' yönünde karar aldığını vurgulayarak, hukukun tecelli ettiğini söyledi. Görevden alınıp öğretmen olarak başka bir okulda görevlendirilen Yüksel Çeçen ise,"Adalete güveniyorduk. Görev başı yapacağımız günü sabırla bekliyoruz." dedi.

Türk Eğitim- Sen'in başvurusunu karara bağlayan Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu, yapılan işlemlerin iptali ve müdürlerin göreve iadesinin yolunu açtı. Bakanlık, kararı 1 ay içinde uygulamak zorunda. Görevden alınan 8 bin 400 okul müdürü ve diğer okul idarecileri eski görevlerine dönecekleri günü bekliyor.

Aktif Sen Şube Başkanı Mehmet Karslı, Türkiye'de hukukun tecelli ettiğini söyledi. Karslı, Danıştay'ın iptal kararının Türkiye'nin normalleşme sürecine olumlu katkı sağlayacağını ifade etti. Karslı, Danıştay kararına bütün mahkemelerin uymak zorunda olduğuna dikkat çekerek, şöyle konuştu: "Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'nun kararında, Millî Eğitim Bakanlığı'na Bağlı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Görevlendirilmelerine İlişkin Yönetmeliğinin Ek-1 Görev Süreleri Uzatılacak Eğitim Kurumu Müdürleri İçin Değerlendirme Formu'na göre okul müdürünü değerlendiren il,ilçe milli eğitim müdürü ve şube müdürünün okulun bulunduğu il, ilçede altı aydan daha kısa süreli çalıştığı halde değerlendirme yapmasını eksik bir düzenleme olarak görmüş ve yürütmeyi durdurmuştur. Bu karara göre öncelikle, değerlendiriciler arasında altı aydan daha kısa süreli il ,ilçe milli eğitim müdürü ve şube müdürü bulunan değerlendirmelere göre yapılmış tüm okul müdürü görevlendirmeleri iptal edilmelidir. Ardından mevzuatta düzenleme yapılarak müdür görevlendirmeleri yapılmalıdır. Yönetmelikte yeni düzenleme yapılana kadar görevlendirme takvimi askıya alınmalıdır. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'nun kararında, inha-teklif-onay süreçlerine göre müdür başyardımcıları ve müdür yardımcılarının görevlendirilmelerinde, kariyer ve liyakatin ön planda tutulması gerektiğine vurgu yapılmıştır. Görevlendirmede hiçbir objektif kıstasın öngörülmemesi ve takdir yetkisinin mutlak ölçüde etkili olması nedeniyle yürütmeyi durdurmuştur. Bu karara göre haksız olduğu kesinleşen yeni yönetmelik kapsamında yapılan tüm müdür başyardımcıları ve müdür yardımcıları görevlendirmeleri iptal edilmelidir. Akabinde yönetmelikte düzenleme yapılarak görevlendirmelerin yeniden yapılması ve yönetmelikte yeni düzenleme yapılana kadar da görevlendirmelerin durdurulması gerekmektedir.

Danıştay kararı, eğitim kurumlarına yönetici atamaları bağlamında oldukça önemlidir. Danıştay'ın en üst karar organı olan Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'nun kararına göre, 4 yıllık görev süresi dolmadan görevleri sonlandırılan müdür başyardımcıları ve müdür yardımcılarına uygulanan işlemin hukuki dayanağı kalmamıştır. Bu nedenle bu durumdakilerin görevlerine geri döndürülmesi gerekmektedir. Tüm müdür başyardımcısı ve müdür yardımcısı atamalarının iptal edilmesi gerekmektedir. Zira duyuruya çıkılmamış ve hukuki denetimi sağlayacak hiçbir kritere yer verilmemiştir. En az 6 ay süreyle birlikte çalışmadan müdürleri değerlendiren ilçe milli eğitim müdürleri ile şube müdürlerinin yaptıkları işlemin hukuki dayanağı kalmamıştır. Bu nedenle, 6 ay çalışmadan değerlendirme yapılan müdür görevden alınmaları işlemleri geri alınmalıdır."

ADALETE GÜVENİYORDUK

Barbaros Hayrettin Paşa İlköğretim Okulu'nda müdürlük yaparken görevden alınıp Alpraslan İlköğretim Okulu'na öğretmen olarak ataması yapılan Yüksel Çeçen, Danıştay'ın iptal kararını sevniçle karşıladıklarını belirtti. Hukukun üstünlüğüne inandıklarını ve adalete güvendiklerini sözlerine ekleyen Çeçen,"Torba yasa ile mağdur olmuş binlerce okul yöneticisi, il ve ilçe milli eğitim müdürü vardı. Bizler adalete olan güvenimizi hiçbir zaman kaybetmedik. Hukuka güveniyorduk. Yaşanan süreçte adil olmayan bir şekilde sözde puan değerlendirmesine tabi tutularak görevden alındık. Mağdur edildik, şimdi eski görevimize döneceğimiz günü sabırla bekliyoruz. İnşallah hukukun ve adaletin gereği yapılacak." diye konuştu.