Konya’da bugün sabah saatlerinde düşen ve iki pilotun hayatını kaybettiği kazaya tanık olan Mehmet Can isimli vatandaş, uçağın düşüşünden hemen önce önünden iki alev çıktığını ve ardından yere düştüğünü söyledi.

Konya – Aksaray karayolunun 20. kilometresindeki Ortakonak Mahallesi yakınlarında eğitim uçuşu yapan Eskişehir 1’nci Ana Jet Üs Komutanlığı’ndan kalkış yapan 112'nci Filoya ait F-4E 2020 uçağı sabah saat 9.45 sularında Konya’da düştü. Uçak, Ortakonak Mahallesi civarında bulunan atış alanına düştü. Uçağın düşüşüne şahit olan ve bölgede çardak sahibi olduğunu söyleyen Mehmet Can, uçağın düşmeden hemen önce önüne doğru ateş eder gibi iki tane alev çıktığını söyledi. Görgü tanığı Can şunları söyledi: “Ben burada çardak sahibiyim. Dışarıya çıktığımda uçağın aşağıya doğru düşerken önüne doğru iki tane ateş attı. Önünden roket atar gibi iki tane alev çıktı. O alevle birlikte iki uçak bir anda ikisi birlikte aşağıya indi. Aşağıya doğru iki tane alev indi. Alevle birlikte uçak patladı.”

Kazaya tanık olan Ortakonak Mahallesi Muhtarı Muhtarı Muammer Varlısenet, bir pilotun enkazdan yaklaşık 100 metre kadar fırlamış olduğunu söyledi. Varlısenet, olayı şekilde anlattı: “Odamda camdan bakarken buradan bir duman yükseldiğini gördüm. İki uçaktı. Biri üzerinde iki sefer uçuş yaptı. Uçuş yapınca ben uçak düştüğünü anladım. Karakola bildirdim. Araçlar buraya geldi. Ben de geldim. Bir helikopter geldi. Saat 9.45 sularında düştü ve sonra bütün yardımlar da geldi.”

‘BOMBA SESİNE ALIŞKINIZ, PATLAMA OLMADI’
Köylerinin atış alanı civarında olduğu için bomba sesine alışkın olduklarını, ancak yükselen dumanla birlikte bir patlama olmadığını aktaran Varlısenet şunları söyledi: “Burası atış alanı. Biz de bomba sesine alışkınız. Duman kalktı ama dumandan sonra bomba patlamadığı için ses gelmedi. Ses gelmeyince de öbür uçağın da dumanın üzerinde birkaç sefer uçtuğunu gördüm. Uçağın düştüğünü öyle anladım. Uçağın düştüğünü tam olarak net olarak göremedim. Havada çarpışma yok. İki uçak geldi. Devamlı burada atış yaptıkları için patlama olurdu. Dumandan sonra patlama sesi gelmedi. Bu duman nedir diye ben baktım. Öbür uçak da dumanın üzerinden 3-4 sefer geçti. Ben ‘herhalde uçak düştü’ deyip karakolu aradım. ‘Bilginiz var mı?’ dedim. ‘Yok’ dediler. Sonra buraya geldim. Buraya ilk ben geldim. Enkazdaki yangın devam ediyordu. Pilotun biri 100 metre kadar ileri fırlamış, parçalanmış. Paraşütle mi atladı bilmiyorum. Yanına ön cam fırlamıştı. Hiç atış olmadı. Uçak da zaten yeni gelmişti.”