Zonguldak Fatih Koleji’nde eğitim gören 3 öğrenci, Kenya’da yapılan Uluslararası Golden Climate Çevre Bilim Olimpiyatları’nda dünya üçüncülüğünü kazandı.

Kenya’da yapılan ve 30 ülkeden 130 projenin finallerde yarışmaya hak kazandığı uluslararası olimpiyatta Zonguldak Fatih Koleji, dünya üçüncülüğü unvanını aldı. Kenya Milli Eğitim Bakanlığı ve Light Academia tarafından 29 – 30 Nisan tarihlerinde İngilizce sunumu yapılan Çevre Bilim Olimpiyatı’ndaki projelerin sonucu 2 Mayıs’ta açıklandı. Buna göre Fatih Koleji 7. sınıf öğrencisi Başaran Tuan Kahraman ve 6. sınıf öğrencisi Furkan Deniz Karabulut’un ‘junior’ kategorisindeki Gren Ball Operastions projesi ile 6. sınıf öğrencisi Ramazan Ege Solak’ın aynı kategorideki New Eyes isimli projesi bornz madalya alarak dünya üçüncülüğü elde etti.

Fatih Koleji’nde sergiledikleri proje hakkında bilgi veren öğrencilerden Ramazan Ege Solak, 1 ay önce sokakta karşıdan karşıya geçmekte zorlanan görme engelli bir kişiden etkilenmesi sonrası harekete geçtiğini anlattı. Solak'ın, hocalarıyla birlikte geliştirdiği projede görme engelli kişinin koluna takılacak sensör, görme engellilerin bir objeye 3 metreden daha fazla yaklaştığı anda sesli uyarı yapıyor. Hem engelli vatandaş, hem de karşısındaki kişi bu durumu fark ederek tedbirini alıyor. Böylece görme engellilerin hayat alanı genişlemiş oluyor.

Doğanın kirliliği ve kendi doğal güzelliğini kaybetmesi üzerine proje gerçekleştirdiklerini anlatan Başaran Tuan Kahraman da, “İnsanların doğaya önem vermediğini ve çöp attığını gördük. Biz bu konuda farklı belgeseller izledik. Arkadaşımla Fen projesi kulübüne katıldık. Çevre kirliliği konusunda nasıl bir çözüm üretebiliriz şeklinde bir düşünce ortaya koyduk. Gren Ball Operastions projesini bulduk. Farklı farklı tohumlara İngilizce olarak çocuklar için üzerinde sevimli kahraman resimlerinin olduğu etiketler yaptık.” diye konuştu. Projenin diğer ortağı Furkan Deniz Karabulut ise küçük çocuklara yeşilliğin önemini anlatmak istediklerini ifade etti.

Öğrencileri başarısından dolayı tebrik eden Okul Müdürü Mehmet Sarısoy, “Okul olarak zenginleştirilmiş eğitim modelinin meyvelerini topladık. Öğrencilerimiz ilkokuldan itibaren üretkenlik, görsel algı ve düşünme becerileri gibi farklı dersleri alıyorlar ve bu altyapıyla yetişen öğrencilerimiz bu tür projelerde başarı elde ediyorlar. Hem de projelerini tamamen İngilizce konuşarak sundular. Zonguldak’ta 3 yılda 4. uluslararası derece kazanmanın mutluluğunu yaşıyoruz” şeklinde konuştu.

Proje Koordinatörü Seyit Baylan ise şunları söyledi: “Öncelikle büyük başarıya imza atan öğrencilerimizi tebrik ediyorum. 12-13 yaşında olup da dünya çapında böyle bir başarıya imza atmak kolay değil. Büyük bir emek sarf ettiler. Hem ailelerini, hem de kendilerini tebrik ediyoruz.”