Afyonkarahisar’da yaşayan görme engelli Ramazan Arslan, engelli olduğu için kendisinden kan bağışı alınmadığını iddia etti.

Anıtpark yanında bulunan Kızılay’a ait kan toplama aracına kan bağışında bulunmak için gittiğini ifade eden Arslan, doktorlar ve görevli personel tarafından geri çevrildiğini söyledi. Arslan, "Bana özürlü olduğumdan dolayı form doldurması gerektiği ancak bunu yapamayacağı için kanını almanın riskli olduğunu söylediler. Ben de yanımda birisini getirebileceğimi, form doldurabileceğimi söyledim. Ancak yine de kabul etmediler. Yönetmeliklerde böyle bir şey varmış." dedi. Görme özürlü birisi olarak bunun kendisini çok üzdüğünü belirten Arslan, bu konuda görevlilerden anlayış beklediklerini kaydetti.

'ÖZÜRLÜLER KAN VEREMEZ DİYE BİR ŞEY YOK'

Afyonkarahisar Kızalay Kan Merkezi Müdürü Dr .Kubilay Akman, engellilerin kan bağışında bulunmasını yasaklayan herhangi bir şey bulunmadığını söyledi. Engellilerin tıbbi olarak bir form doldurulmasının zorunlu olduğunu ifade eden Akman, "Öncelikle form doldurtup sonrasında bu arkadaşları muayene etmemiz gerekiyor. Kan değerlerine bakmamız gerekir. Kalp rahatsızlığı var mı, tansiyon değerleri normal mi bunları tespit etmemiz gerekiyor. Bir de bir yakını yanında olması gerekiyor." dedi.

Akman, engellilerin bazen alıngan olduğunu, kendilerinden bunlar istendiğinde psikolojik olarak tepki verebildiklerini, sıra beklemek istemediklerini kaydetti.