Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, "Birlikte yaşama ahlakı önce insanın nefsinde başlar, kendinde başlar. Önce insan kendi nefsiyle barışık olacak. Kendisiyle, kalbiyle barışık olacak. Beden ülkesinin sultanı olan kalbi başkalarına işgal ettirmeyecek." dedi.

Diyanet İşleri Başkanı Görmez, Antakya'da düzenlenen Kutlu Doğum etkinliğine katıldı. Kur'an-ı Kerim tilaveti ve kasidelerin okunduğu etkinlikte, bu yılın teması olan "Peygamber Efendimiz'in Hayatı ve Birlikte Yaşama Ahlakı" hakkında konuşmalar yapıldı.

Sevgi, muhabbet merkezli bir Peygamber tasavvurumuz olduğunun altını çizen Mehmet Görmez, "Biz, Rasulü Ekrem'i başka sevmişiz" diyerek sözlerine başladı. Hatay'ın ilahi kitaplarda ismi geçen mübarek bir kent olduğunu dile getiren Görmez, "Dünyaya birlikte yaşama ahlakını ve hukukunun temellerini öğreten Hatay'dayız. Hatay tarih boyunca farklı dinlerin, inançların, kültürlerin birlikte barış içerisinde nasıl yaşanacağını dünyaya göstermiş ruhu olan kadim medeniyetlerin merkezi, başkenti olan, ilahi kitaplarda ismi geçen mübarek bir şehirdir." dedi.

'BİRLİKTE YAŞAMA AHLAKI ÖNCE İNSANIN NEFSİNDE BAŞLAR'

Birlikte yaşama ahlakının önce insan nefsinde başladığını aktaran Diyanet İşleri Başaknı Görmez, "Zaman zaman büyük meselelerimizi konuşurken asıl bizi biz yapan büyük meselelerimizin çözümü için esas olan küçük meselelerimizi unutuyoruz. Bazen büyük ülkelerin meseleleri ile uğraşırız ama kendi beden ülkemizi unuturuz. Kendi beden ülkemize ilahi nefhadan kendisine üfürülen ruhumuzu hapsettiğimizi unuturuz. Bazen bütün dünyayı barıştırmaya kalkışırız ama eşimizle sorunumuz vardır, komşumuzla selamı kesmişizdir. Öyleyse birlikte yaşama ahlakı nerede başlar? Birlikte yaşama ahlakı önce insanın nefsinde başlar, kendinde başlar. Önce insan kendi nefsiyle barışık olacak. Kendisiyle, kalbiyle barışık olacak. Beden ülkesinin sultanı olan kalbi başkalarına işgal ettirmeyecek." diye konuştu.

'HER İNSAN BİR ÜLKEDİR'

Her insan bir ülke olduğunu ve o beden ülkesinin içinde bir ruh bulunduğunu kaydeden Görmez, o beden ülkesinin de bir sultanı olduğunu belirtti. Beden ülkesinin sultanının 'kalp' olduğunu söyleyen Mehmet Görmez, "O beden ülkesinin sultanı, içinizdeki nefse esir olunca oradan barış kalkar, rahmet biter, sevgi yok olur. İşte o zaman o sevgisizlik, o merhametsizlik önce dilinize yansır, sonra davranışlarınıza yansır, sonra ilk önce eşiniz onu hisseder, sonra komşunuz, çocuklarınız ve bu insanlardan oluşan toplum şiddet üretir, kötülük üretir ve birlikte yaşama ahlakı sona erer." ifadelerini kullandı.

Bir insanın iyi bir evlat, iyi bir eş, iyi bir komşu, iyi bir dost değilse, Allah'a da iyi bir kul olamayacağının altını çizen Görmez, onun için birlikte yaşama ahlakının önce insanın nefsinde, kalbinde, özünde ve sözünde başladığını ifade etti. Mehmet Görmez, "Sonra davranışlara yansır ve sonra sizin kalbinizde taşıdığınız o sevgi nasıl ki Resul'ü Ekrem 14 asır önce getirdiği o rahmet bütün dünyayı kuşattıysa, O'nun ümmetinden olan her ferdin yüreğindeki o sevgi de bütün dünyayı kuşatır." şeklinde konuştu.

VALİ TOPACA: PEYGAMBER EFENDİMİZ'İN AHLAKINI DÜNYANIN HER TARAFINA

Kutlu Doğum etkinliğine katılan ve burada bir konuşma yapan Hatay Valisi Ercan Topaca da, etrafımıza baktığımız zaman yaşanan en büyük sorunun insanların birbirleri ile geçinememesi olduğunu söyledi. Topaca şöyle konuştu: "Komşu ülkelere baktığımız zaman yaşanan en büyük sorun, insanların birbirleri ile geçinememesi ve birlikte yaşamayı bilememesinden kaynaklanmaktadır. Bu sebeple birçok canlar, şehirler, ülkeler harap olmakta, insanlar açlığa, susuzluğa, sıkıntıya, yokluğa duçar kalmaktadır. Bunu yenmenin, ortadan kaldırmanın, insanlığı mutlu ve huzurlu yapmanın, bir arada tutmanın ilacı; Peygamber Efendimiz'in ahlakıdır. Efendimiz'in ahlakını dünyanın her tarafına bir şekilde yaymamız, duyurmamız, öğretmemiz gerekiyor."

Yapılan bu konuşmaların ardından Grup Dergah Üyeleri, çeşitli kasideler okudu. Geceye katılan vatandaşlara gül takdimi yapıldı.