Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, “Bugün İslam dünyasında yaşananlar her çatışma, gençler üzerinde derin izler bırakmakta, Allah korusun, Müslümanların yaptıklarını İslam ile eşleştirerek dine karşı bir mesafeye neden olmaktadır. Bugün İslam dünyasında yaşanan acı tabloları, İslam ile özdeşleştirenler sadece İslamofobiyi körüklemek isteyen mihraklar değildir, kendi çocuklarımızdır. Kendi çocuklarımız kendi gençlerimiz aynı zamanda Müslümanların işlediği cinayetleri, vahşetleri İslam ile özdeşleştirmeye başladılar. Buradan gençlere seslenmek isteriz ki bizler size Peygamber'in bize miras bıraktığı örnek bir hayatı bırakamadık. Sizler örnekliği bizde değil İslam Peygamberi'nde arayınız ve onun hayatını mücadelesini, ahlakını öğrenerek bütün peygamberleri kendinize rehber edininiz.” dedi.

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Barış ve İtidal Daimi Temas Grubu üyeleriyle basın toplantısı düzenledi. Diyanet İşleri Başkanlığı’nda gerçekleştirilen toplantıda konuşan Görmez, Barış ve İtidal Daimi Temas Grubu hakkında bilgi verdi. Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya geldiklerini hatırlatan Görmez, başlattıkları inisiyatifin sadece söz söylemeyeceğini, aktif bir çaba içerinde olacağını vurguladı. Geçmişten bu güne kadar aynı medeniyet havzasında ve aynı medeniyet havasını soluyan toplumlar adına bir araya geldiklerini kaydeden Görmez, “Biz toplum önderlerine, din bilginlerine, aydınlara, siyasetçilere düşen görev entelektüel anlamada dün var olan birlikteliğin kodlarını bugüne de taşımak olmalıdır. Dün bütün bu coğrafyayı selam yurdu yapan imanın, ahlakın ve hukukun hikmetini kavrayarak bugün de bunların tesisi için çaba ve gayret içinde olunacaktır. Kaybettiğimiz bu hikmetin şifrelerini yaptığımız toplantılarda çözmeye başlamış bulunmaktayız. Alınan kararlara bakılacak olursa görülecektir ki evrensel olarak birlikte yaşamanın ahlakı kuralları rahatlıkla ortaya dini bir hassasiyetle konulmuştur. Bundan sonra yapılması gereken şey bu ahlakı ilkeler doğrultusunda bir hukukun tesis edilmesi yününde çalışma yapmaktır. İnisiyatif grubu olarak bu çalışmaların yapılması hususunda çaba ve gayret içerisinde olacağımızı belirtmek isterim.” ifadelerini kullandı.

“BUGÜN ARADIĞIMIZ VAHDETTİR, UHUVVETTİR, MUHABBETTİR”

Bugün artık mezhebi farklılıklar üzerinde konuşma günü olmadığının altını çizen Görmez, dünyanın her tarafından kan gövdeyi götürürken insanların oturup mezhep itilafları içerinde olmaları tahayyül edilemez olduğuna vurgu yaptı. Bugün İslam’ın üst aidiyeti ile yeniden Müslüman kimliğini inşa etme günü olduğunu söyleyen Görmez, “Bugün Arap’ın Türk’ü, Türk’ün Arap’a, Şii’nin Sünni’ye, Sünni’nin Şii’ye herhangi bir ayrıcalığı yoktur. Biz hepimiz aynı ümmetin çocuklarıyız, aynı peygamberin ümmetiyiz. Bugün sadece ve sadece ırkı, mezhebi ve kimliği bir tarafa bırakarak hak ve adalet için çaba sarf etme günüdür. Bugün özlemini duyduğumuz geçmişimize, mazimize öykünme günü değildir. Bugün özlediğimiz sadece ve sadece hakkın, hukukun ve adaletin temel ilkeleri ile istikbali inşa etme günüdür. Bugün her türlü yerel ve mezhebi farklılıklarımızdan arınarak İslam’ın kardeşliği ile yeniden kardeş olma günüdür. Bugün aradığımız vahdettir, uhuvvettir, muhabbettir.” şeklinde konuştu.

“BİZLER SİZE PEYGAMBER'İN BİZE MİRAS BIRAKTIĞI ÖRNEK BİR HAYATI BIRAKAMADIK”

Bugün İslam dünyasında yaşananlar her çatışmanın gençler üzerinde derin izler bıraktığına işaret eden Görmez şöyle devam etti: “Allah korusun, Müslümanların yaptıklarını İslam ile eşleştirerek dine karşı bir mesafeye neden olmaktadır. Bugün İslam dünyasında yaşanan acı tabloları, İslam ile özdeşleştirenler sadece İslamofobiyi körüklemek isteyen mihraklar değildir, kendi çocuklarımızdır. Kendi çocuklarımız kendi gençlerimiz aynı zamanda Müslümanların işlediği cinayetleri, vahşetleri İslam ile özdeşleştirmeye başladılar. Buradan gençlere seslenmek isteriz ki bizler size Peygamber'in bize miras bıraktığı örnek bir hayatı bırakamadık. Sizler örnekliği bizde değil İslam Peygamberi'nde arayınız ve onun hayatını mücadelesini, ahlakını öğrenerek bütün peygamberleri kendinize rehber edininiz.”