İzmir’deki operasyonda gözaltı kararı çıkarılan Batman eski İl Emniyet Müdürü Hasan Ali Okan, Batman İdare Mahkemesi tarafından görevine iade edildi. Çocuğunun ve kendisinin rahatsızlıkları sebebiyle henüz teslim olmayan 1. Sınıf Emniyet Müdürü Okan’ın avukatı Resul Tunçkır, “Batman İdare Mahkemesi, görevine iade kararı vermiştir. Bu karar bize dün itibariyle tebliğ edilmiştir. Şimdi idarenin, 30 gün içinde bunu uygulamasını bekliyoruz. Türkiye’de böyle hakimler de var, bütün Türkiye görsün. Hasan Ali Okan’ın yanlış bir şey yapmadığını mahkeme kararıyla tescillemiş oluyor. Bunun Danıştay aşaması var. Bundan sonra ne olacağını göreceğiz, bütün Türkiye’de bunu görsün.“ dedi.

'HASAN ALİ KAÇMAZ, HAKSIZLIK KARŞISINDA SUSMAZ'

Bazı gazetelerde, müvekkili Hasan Ali Okan’ın kaçtığı yönünde haberler olduğunu belirten Av. Tunçkır, hiçbir yere kaçmadığını söyledi. Okan’ın İzmir Karşıyakalı olduğunu ifade eden Tunçkır, “Hasan Ali Karşıyakalı, kaçmaz, haksızlık karşısında susmaz.” diye konuştu. Okan’ın 7 yaşındaki çocuğunun sağlık raporunu gazetecilere gösteren Tunçkır, bu olaylardan dolayı psikolojik rahatsızlığı olduğunu, ayrıca zatürre geçirdiğini ve Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde tedavisinin devam ettiğini söyledi. Müvekkilinin, çocuğunun tedavisi bittiğinde teslim olup ifadesini vereceğini belirten Av. Tunçkır, “Hiçbir zaman kaçmadı. Ankara’da da kaçmadı, burada kaçmadı. 657 sayılı kanuna göre görev yapan devlet memurudur, hiçbir şekilde kaçmaz.” diye konuştu.

'HASAN ALİ OKAN KONUŞURSA TÜRKİYE’DE YER YERİNDEN OYNAR'

Soruşturmada bir hukuksuzluk yaşandığını bütün Türkiye’nin bilmesi gerektiğini ifade eden Av. Resul Tunçkır, suçlamanın aynı olduğunu belirterek, ek iddianame tanzim edilip bu insanlar çağırılarak ifadelerinin alınabileceğini söyledi. Müvekkilinin de yargılandığı İzmir 9. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki dosyanın içinde ek takipsizlik kararı olduğunun da altını çizen Tunçkır, “Olay kendi adamlarına dokununca hemen takipsizlik kararı veriyorlar. Bunun da kamuoyunda dikkate alınması gerekiyor. Dosyada mevcuttur, hattâ müştekilerden biri takipsizlik kararına itiraz etti, savcılık ve sulh ceza hakimliği itirazı kabul etmedi. Böylece o dinlemelerle ilgili yargı yolunu kapatmış oldular. Şimdi geriye doğru gidiyorlar, 2009-2013; benim müvekkilim 2010’dan sonra İzmir’de yok ki, neyini soruyorsun? Hasan Ali Okan günah keçisi mi? Hasan Ali Okan konuşursa Türkiye’de yer yerinden oynar.” ifadelerini kullandı. Müvekkili Okan’ın beyin kanaması şüphesi bulunduğunu ve yüksek tansiyon hastası olduğunu, Celal Bayar Üniversitesi Hastanesi'nde 5 Şubat 2015'e gün verildiğini de kaydeden Tunçkır, direncini sağlayınca gelip teslim olacağını belirtti. Batman eski İl Emniyet Müdürü Okan’ın geçmişinin başarılarla dolu olduğunu, bugüne kadar Diyarbakır’da, Batman’da, terörün olduğu yerlerde dahi soruşturma geçirmediğini vurgulayan Av. Tunçkır, “Bir tane soruşturması yok bu sürece gelene kadar, sürekli taltif var. Ne yapmış bu adam? Kanunun kendine verdiği görevi yapmış. Yıllar sonra, 'gel buraya'. Bugüne kadar neredeydiniz? Müfettişler, neredeydiniz? 2009 yılında bunlar teftişten geçmedi mi? Hasan Ali Okan’ın büyük hedefleri var, bu millete hizmet etmeye devam edecek.“ dedi.

DAHA ÖNCE TUTUKLAMA KARARI VEREN SULH CEZA HAKİMİ İZİN ALDI İDDİASI

Savcılık sorgusunun ardından haklarında tutuklama istenenlerin sevk edileceği sulh ceza hakimliğiyle ilgili aldıkları duyumları da aktaran Resul Tunçkır, “Daha önceki kararda Hakim Dilek Çeliktaş’ın imzası var, bugün de var ama artık baskılardan herhalde o kadar bunaldı ki dün akşam itibariyle izin aldığını öğrendik. Başka bir hakimin de hafta başında izin aldığını öğrendik. Bunlar duyum, bugün sulh ceza hakimliğinde ifade alacak hakim yok. Aldığımız duyumlara göre komisyon, oraya bir hakim atamaya çalışıyor. Bu kim olacak, hep birlikte göreceğiz.” dedi. Prosedür gereği Savcı Okan Bato’nun, ifadeleri almasının ardından tutuklama istediği kişileri sulh ceza hakimliğine sevk edeceği bilgisini de veren Av. Tunçkır, “Ondan sonra bir hakim arkadaş gelecek. Bunun kim olduğunu hep birlikte göreceğiz. Bu gelen hakim ne kadar dosyaya vâkıf, neleri inceleyecek bilemiyoruz. Dosyayı biz de göremiyoruz. Kaç klasör, ne olduğunu bilemiyoruz. Sadece kendimizle alakalı kısa kısa notlar alıyoruz; yine dinleme ve örgütle alakalı, başka da bir suçlama yok.” şeklinde konuştu.