Adana’da MİT TIR’larına operasyon yapan biri yarbay olmak üzere 34 muvazzaf asker gözaltına alındıktan sonra İstanbul’a getirildi. Beşiktaş İnzibat Bölge Komutanlığı’nda 3 savcı tarafından ifade işlemi devam ediyor. Operasyonun hukuksuz olduğunu belirten askerlerin avukatlarından Tolga Kaan Pataz, “Şanlı Türk Ordusu’nun şerefli subay ev astsubaylarına yönelik yapılan bu operasyon, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin kalbine ve beynine yapılmıştır.” dedi.

Adana’daki durdurulan MİT TIR’larıyla ilgili gözaltına alınan muvazzaf askerlerle ilgili avukatlar Hasan Tok, Tolga Kaan Pataz ve Serap Kıvrak, Boğaz Batısı Askeri İnzibat Bölge Komutanlığı Beşiktaş Kışlası önünde açıklama yaptı.

Gözaltına alınan 34 askerden 32’sinin ifade işlemlerinin devam ettiğini belirten Hasan Tok, “Bunların çoğu da kendi gelerek teslim oldu. İlhan Fidan ve 2 tane daha savcımız merkez komutanlığında ifade alıyorlar. İfadeler devam ediyor. Adana’da devam eden davayla ilişkili olarak aynı fiil nedeniyle, ortada hiçbir farklı isnat, iddia, ortada hiçbir farklı delil yok, belge yok. Tamamen aynı yargılamayı Türkiye Cumhuriyeti hayatında ilk defa, iki defa yapılan bir yargılama görüyor. Aynı konuyla ilgili iki tane mahkeme kuruldu. Şüphelilerden 2’si dün serbest bırakıldı.” diye konuştu.

‘BAŞSAVCILIK’IN, DHKP-C SALDIRINDA DA SÜRATLE NETİCE ALMASINI BEKLİYORUZ’

Basın açıklamasını okuyan Avukat Tolga Kaan Pataz, “5 Nisan’da yapılan TIR operasyonu kapsamında 34 askeri personel gözaltına alınmıştır. Adana 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam eden duruşma mevcuttur. Bu duruşma 12 Mart’ta görüldü ve 13 Nisan’a ertelendi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Adana’ki dosyayı istedi ve 3 haftada 21 klasörü inceledi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, geçtiğimiz hafta karşılaştığı menfur terör saldırısı karşısında da yine aynı süratle netice alıp sonuç ortaya çıkarmasını da bekliyoruz.” dedi.

Operasyonun zamanlamasının manidar olduğunu söyleyen Pataz, şöyle devam etti: “Öncelikle geçtiğimiz hafta içerisinde yapılan DHKP-C terör saldırısından sonra başsavcılığın açıklamasında yer alan çelişkiler, başsavcılık tarafından açıklanmaya çalışılmış fakat bu konuda kamuoyu ikna edilememiştir. Başsavcılık, bu operasyonu yapan TEM Müdürlüğü’nün ciddi zafiyet ve yanlışlıklara cevap vermesinin beklendiği bir zamanda böyle bir hukuki garabeti içinde barındıran operasyon yapılması üzerlerindeki şaibeye dönük algı operasyonudur.”

'DHKP-C TERÖR EYLEMİ YAPIYOR, BAŞSAVCILIK SURİYE'DEKİ TERÖRİST GRUPLARA GİDEN SİLAHLARI YAKALAYAN PERSONELLE UĞRAŞIYOR'

Adana’da yürütülen davaya müdahale edildiğini söyleyen Pataz, “DHKP-C gibi terör örgütleri savcımıza dönük menfur terör eylemini, İstanbul Emniyeti’ne dönük saldırıyı planlarken, Başsavcılık bir başka terör örgütü olan Suriye’deki terörist gruplar giden silahları yakalayan personel ile uğraştığı ortaya çıkmıştır. Adana’da yürütülen bir davaya müdahale ve bu davayı etkilemeye dönük olarak kurgusal olarak yapılan bu operasyon, tamamen hukuk dışıdır. Müvekkillerimiz hakkında verilmiş olan siyasi bir hükmün icrasını gerçekleştirmek üzere maalesef burada savunma mesleğimizi icra etmek zorunda bırakılıyoruz. 13 Nisan’da Adana’da görülecek dava öncesi apar topar böyle bir operasyon yapmak tam anlamıyla Adana’daki davaya müdahale etmektir.” ifadelerini kullandı.

Operasyonda hukukun katledildiğini söyleyen Pataz, “Müvekkillerin hiç tanımadığı bir kişi tarafından atılan tweetler ile irtibatlandırılmaya çalışıldığına şahit olacaksınız. Türkiye’de daha önce yapılan Türk Silahlı Kuvvetleri personeline yönelik operasyonlarda, özellikle Ergenekon ve Balyoz davalarında, ‘Türkiye bağırsaklarını temizliyor’ gibi son derece yakışıksız bir takım iddialar, benzetmeler yapılmıştı. O dosyalarla ilgili o yakıştırmalar yapılıyorsa biz şunu açıklamak istiyoruz. Yapılan bu operasyonla şanlı Türk ordusunu şerefli subay ev astsubaylarına yönelik bu operasyon, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin kalbine ve beynine yapılmış bir operasyondur.” şeklinde konuştu.

Avukatlar, basın açıklamasından sonra askerlerin sorgusuna katılmak üzere kışlaya döndü.