Sivas’ta gözaltına alınan polislerin avukatı Nurullah Layık, "Polisler, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Devlet Denetleme Kurulu'na verdiği talimat gereği Madımak olaylarını araştırmakla görevli polislerdi. Mevcut soruşturmanın tek amacı Madımak olaylarının üzerinin kapatılmasıdır." dedi.

Sivas merkezli 18 ilde düzenlenen operasyonda 38 polisle ilgili başlatılan soruşturma ile ilgili avukat Nurullah Layık açıklama yaptı. Nurullah Layık, gözaltına alınan polislerin Madımak dosyasını araştırdığını, soruşturmanın bu nedenle açıldığını savundu. ‘Sivas yerine Malatya ve Erzurum’dan dinleme kararı alındı’ iddiasını ise CMK 250. Maddeye göre Sivas’ın o zaman o illere bağlı olmasıyla ilgili olduğunu söyledi.

'MÜFETTİŞ RAPORUYLA SORUŞTURMA YAPILIYOR'

Avukat Layık, yaptığı açıklamada, bu süreci 17-25 Aralık operasyonlarının bir yansıması olarak değerlendirdiklerini belirterek, şöyle konuştu:
"Maalesef yapılan son operasyon da bu kapsamda algı operasyonlarının son halkası olarak Sivas’ta gerçekleştirilmiştir. Gözaltında bulunan müvekkillere isnat edilen suçlamalar, terör örgütüne üye olmak, terör örgütü yöneticiliği, resmi belgede sahtecilik ve kişiler arasındaki konuşmaların kayda alınması isnadıyla başlatıldı bu soruşturma. Fakat şimdiye kadar alınan ifadelerin hiçbirisinde terör örgütüyle alakalı, terör örgütünün ne olduğu hususunda savcı tarafından tarafımıza bildirilmiş hiçbir beyan bulunmamaktadır. Yapılan operasyonun hukuksuz olduğu tarafımızca bildirilmesine rağmen soruşturma savcısı, idari bir tasarrufla hazırlanan İçişleri Bakanlığı müfettişlerinin raporuna istinaden bu soruşturmayı başlatmıştır. Bu raporlar yargı kararlarını inceler pozisyonda hazırlanmıştır. Bu haliyle yargı yetkisi gasp edilmektedir. Mevcut haliyle soruşturmanın yürütülmesi hukuk kurallarının alt üst edilmesidir. Nitekim yapılan soruşturmanın tam bir algı operasyonu olduğu, içinin boş olduğu 26 kişinin serbest bırakılmasıyla ortaya çıkmıştır. Bu operasyonda 38 kişi gözaltına alınmıştı. Hali hazırda 12 kişinin ifadeleri devam etmektedir. Umuyoruz ki yargının yüksek adaleti tecelli edip, diğer müvekkillerde serbest bırakılacaklardır."

'POLİSLER MADIMAK OLAYINI ARAŞTIRMAKLA GÖREVLİYDİ'

Gözaltındaki polislerin Madımak olayını araştırdığı için operasyon yapıldığını kaydeden Avukat Nurullah Layık, şunları söyledi: "Soruşturmanın algı operasyonu olduğu ortadadır. Öyle ki 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından Devlet Denetleme Kuruluna verilen talimatla Madımak olaylarının araştırılması için başlatılan operasyonu yürüten bu polisler terör suçlamasıyla karşı karşıya kalmaktadır. Mevcut soruşturmanın tek amacı Madımak olaylarının üzerinin kapatılmasıdır. Bu soruşturma polislerin usulsüz dinleme iddiasıyla hazırlanmış ise de bir kısım kişilerin bazı suçları örtmek amacıyla hazırlamış olduğu mizansenden ibarettir. Gözaltında olan 12 kişi Madımak olaylarını araştıran ekipte görevliydi. Buna istinaden yapılmış bir operasyon."

'DİNLEME İÇİN MAHKEME VE TİB KARARI GEREKİYOR'

"Polisler için hiç işi gücü yok gibi ‘Bugün canımız sıkıldı, şu vatandaşı dinleyelim’ diye bir algı oluşturulmaya çalışılıyor. Fakat öyle bir şey yok. Mevcut dinleme istihbari denilen önleme dinlemesidir." diyen Avukat Layık, şunları ifade etti: "Bunun da 4 aşamalı prosedürü var. İlk etapta Emniyet Müdürlüğü bünyesinde bulunan 2 adet İstihbarat Daire Başkanlığının emriyle başlatılmaktadır. Akabinde mahkeme kararı, sonra da Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı onayıyla gerçekleşmektedir. Herhangi bir şekilde polisin kendi tasarrufuyla 'a' şahsını dinleme gibi bir lüksü bulunmamaktadır. Kamuoyu yanlış bilgilendirilerek yanlış algı oluşturulmaktadır. Nitekim, gözaltındaki polisler de bu şekilde sorgulanıyor; Neden mahkeme kararını uyguladınız?, Neden TİB onayıyla verilen Emniyet Müdürlüğü emrini niçin uyguladınız? sorularıyla muhatap olmaktadır. Şu an soruşturmaya esas teşkil eden müfettiş raporunun hukuki hiçbir belge vasfı yoktur. Hukuken geçerliliği olmayan bir belgeyle soruşturma başlatılmaktadır. İstihbari belgelerin kamuoyuna sunulması ifşa edilmesi, dinlenen kişilerin bilgilendirilmesi tamamıyla suçtur. Şu anda savcılık makamı ve müfettişler suç işlemektedir. Bu konuda gerekli şikâyetlerimizi yapmış bulunmaktayız. Umarız adalet tecelli eder. Şu anda müvekkillerin ifadelerinin alınmasını bekliyoruz."

'POLİSLERİN YAPTIĞI HER ŞEY KANUNA VE HUKUKA UYGUNDUR'

"Bu algı operasyonu öyle hazırlanmış bir mizansen ki bir kısım medya tarafından operasyon farklı mecralara çekilmeye çalışılmaktadır." diye konuşan polislerin avukatı, şu ifadeleri kullandı: "Müvekkiller tarafından yürütülen soruşturma, CMK 250 ve Terörle Mücadele 10. Kanuna istinaden yapılan dinlemelerdir. Şu an Özel Yetkili Mahkemeler kaldırıldı ama o zaman yürürlükteydi. O dönem itibariyle Sivas’ın bağlı bulunduğu mahkemeler Erzurum ve Malatya’dır. Buna istinaden kararlar alınmıştır. ‘Birilerinden saklayalım gidip Malatya’dan, Erzurum’dan karar getirelim ısmarlama karar çıkartalım’ durumu söz konusu değildir. Müvekkillerin yaptığı her şey kanunlar ve hukuk çerçevesinde gerçekleşmiştir. Bunun polislerin duruşlarından da anlayabiliyoruz; vicdanen gayet rahatlar ve müsterihler. ‘Biz vatanı tehlikelerden korumak için görevimizi yaptık, fakat bu türlü muameleye maruz bırakılmamız üzücüdür’ diyorlar."

'SAVCI VE MÜFETTİŞ POLİSLERİN GÖREVLERİNİ BİLMİYOR'

Savcının ifadeleri aldığını yarın mahkemeye sevk edilmesini beklediklerini aktaran avukat Nurullah Layık, "İfadeler biraz uzun sürüyor. Emin olun ne müfettişler ne de soruşturma savcısı önleme, dinleme denilen istihbari bilginin hukuki mahiyetini bilmiyor. İzah ediyoruz, yaptıklarının suç olduğunu, buna istinaden soruşturma başlatamayacaklarını söylüyoruz. Fakat tamamen mizansenden ibaret olan işlemler gerçekleştiriliyor. Tabi ki bu da hukuk adına üzücü. Müvekkillerimiz tamamıyla hukukun verdiği yetkiyi kullanarak görevlerini yapmıştır. Bu nedenle adaletin kendileri lehine tecelli edeceğine eminiz." dedi.

İki şube müdürünün arandığı iddiasını da cevaplayan avukat Layık, kendilerinin tebligatla çağrıldığı için bir problem teşkil etmediğini, ifadeye geleceklerini kaydetti.