Aydınlık gazetesi yazarı Mehmet Faraç, yazdığı bir yazıdan dolayı Adana'da kaldığı otel odasında sabah erken saatlerde gözaltına alındı. Faraç, adliyede savcılık ifadesinin ardından serbest bırakıldı. Gözaltına alınmasına tepki gösterip hayatında ilk kez nezarete konulduğuna dikkat çeken Faraç, "Ülkenin aydınları, gazetecileri, siyasileri üzerindeki baskı otel baskınlarına kadar ulaşmıştır." dedi.

Yazar Mehmet Faraç, yazar Ümit Zileli ile birlikte 'Türkiye nereye gidiyor' konulu bir panele katılmak için Çukurova Belediyesi'nin davetlisi olarak Adana'ya geldi. Faraç, saat 05.10 sıralarında polislerce kaldığı Büyük Sürmeli Oteli'nde hakkındaki 'yakalama' kararına istinaden gözaltına alınıp 5 Ocak Polis Merkezi'ne götürüldü. Faraç, adliyede savcıya verdiği ifadenin ardından serbest kaldı. Adliye çıkışında açıklamalarda bulunan Yazar, "Her günü gazete veya evimdeyim. Telefonum 24 saat açık. Emniyet İstanbul'da beni 1,5 yıldır bulamıyor. Adana'da kaldığım otelde beni bulup gözaltına alıyor. Sonrada beni adliyeye getiriyor. Bunu anlam veremiyorum." dedi.

SİGARA KAÇAKÇISI İLE AYNI NEZARETTE

Elinde sadece kalem olan bir insanın karakolda nezarete atılmasının çok şaşırtıcı olduğunu kaydeden Mehmet Faraç, hayatında ilk kez nezarete konulduğunu ifade etti. Faraç, "Suçlular gibi. Çok ironik, komik birşey var. Orada bir başka suçlu, sigara kaçakçılığından yakalanmış biriyle. O uygulamayı da şiddetle protesto ediyorum. Kaçmayacak, adı adresi belli, etkinliğe gelmiş bir insanı sırf prosedür uysun diye nezarete atan zihniyet. AKP'lilerin karakollarda, adliyelerde, emniyette nasıl el üstünde tutulduğunu, nasıl baş köşelerde komiserlerin amirlerin odalarında ağırlandığını medyaya yansıyan yüzlerce haberden gördük. Mehmet Faraç'ı nezarete atmakla falan yıldıramazsınız. Bu ülkede demokrasiyi katledenler yüzlerce yurtseveri 7 yıl cezaevine attılar. Onlar kahraman gibi çıktılar. 30 yıldır gazetecilik yaparken dik durdum. Ne polisin tavrı, ne nezaret, ne mahkeme, ne savcılık ne de açılan davalar, siyasi baskılar beni yıldıramaz." diye konuştu.

"BASKI OTEL ODALARINA KADAR ULAŞTI"

Faraç, gözaltına alınmasının 1,5 yıl kadar önce Aydınlık gazetesinde 'AKP'nin arka bahçesi falaka zihniyeti' başlıklı bir yazı kaleme almasından kaynaklandığını kaydetti. Yazar, yazısında, Mersin'deki bir İmam Hatip Lisesi'nde bir çocuğun okul müdürü tarafından dövülmesini eleştirdiğini hatırlattı. O yazıdan dolayı sorgulanan, Türkiye'de hukuk devleti içerisinde sağlıklı eğitim yapılması konusunda uyarı olduğunu dile getiren Faraç, "Çocukların sağlığının korunması açısından, can güvenliklerinin korunması açısından bir uyarıdır. Bu yazının amacı oydu. Ben görevimi yaptım. Türkiye'deki eğitim sistemini sorguladım. Kimseye hakaret etmedim. Olayın bir yönü burası, asıl yönü bu değil. Asıl yönü insanlar üzerinde, ülkenin aydınları, gazetecileri, siyasileri üzerindeki baskının otel baskınlarına kadar ulaşmasıdır. Bu benim meselem değil, herkesin başına gelebilir mesele olduğu için tepkim serttir." dedi.


"KÖŞE YAZARLARINI FALAKAYA YATIRMA ZİHNİYETİ"

Faraç, şöyle devam etti: "Türkiye'de son dönemde basını baskı altına almak isteyen zihniyet, teröristler Ankara'nın göbeğinde katliam yaparken UYAP sistemi, Emniyet'in istihbarat sistemi, polis sistemi çalışmazken bir gazetecinin sabah 5'te gözaltına alınmasında bayağı çalışıyormuş, pekala çalışıyormuş. Bu uygulamayı bırakın bir gazeteciyi bir yurttaş olarak kınıyorum. Böyle hukuk devleti olmaz. Türkiye'de gazeteci de aranabilir, gözaltına alınabilir ama arama çalışması sırasında herkese terörist muamelesi yapmak faşizmdir. Bunu şiddetle kınıyorum. Bana yapılan da psikolojik baskıdır. Yazıda falaka geçiyordu. Görüyorum ki basına terör estirmek gazeteleri, televizyonları kapatmak yetmemiş köşe yazarlarını adeta falakaya yatırma zihniyetidir bu."

ZİLELİ: DAHA ZEKİCE ŞEYLER BULSUNLAR

Yazar Ümit Zileli de, Faraç'ın gözaltına alınmasını çok normal karşıladığını belirterek, "Tweet attım hatta, ileri demokrasi demek ki bu. Bunların söylediği ileri demokrasi. Ama şunu bilsinler böyle baskılarla, böyle işkence metotlarıyla, eziyetlerle filan ne Mehmet Faraç yazdıklarından vazgeçer, ne biz vazgeçeriz. Daha akıllıca, daha zekice şeyler bulmaları gerekiyor." diye konuştu.

TÜRKMEN: IŞİD CİRİT ATIYOR

Yazar Mehmet Faraç'a destek için Adliye'ye gelen CHP Adana milletvekili Elif Doğan Türkmen ise bugün Yazar Faraç'a yapılan uygulamanın içler acısı bir duruma gelindiğinin göstergesi olduğunu vurguladı. Türkmen, şunları ifade etti: "Mehmet Faraç'a yapılan uygulama açık ve net orta çağ zihniyeti. Sadece görevini yaptığı için bir gazeteci sabah 5'de gözaltına alınıyorsa, yeri yurdu belli olan bir insan gözaltına alınıyorsa düşünün normal vatandaşlara neler yapılır. Günlerce, yıllarca Türkiye'de cirit atan IŞİD militanlarını görmeyen MİT ve Emniyet bugün Mehmet Faraç'ı saat 5'te otel odasında yatağından alıp bu noktaya getiriyorsa Türkiye'yi yönetenlerin zihniyetinin ne olduğunun göstergesi."

Rota Haber Genel Yayın Yönetmeni Ünal Tanık da yazar Mehmet Faraç gibi önceki yıllarda Portakal Çiçeği Karnavalı Festivali'ne katılmak için geldiği Adana'da gözaltına alınmıştı.